Το Farm to Fork «πρέπει να σημαίνει αναστροφή της προσέγγισης φθηνού φαγητού»

Η στρατηγική «Farm to Fork» της ΕΕ «πρέπει να σημαίνει αντιστροφή της παραδοσιακής προσέγγισης της ΕΕ» της ιεράρχησης των φτηνών τροφίμων σε επίπεδο λιανικής, σύμφωνα με τον πρόεδρο μιας από τις κορυφαίες αγροτικές οργανώσεις της χώρας.

Γράφοντας στο ενημερωτικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γάλακτος (EMB) τον Ιούνιο, ο Pat McCormack, ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Προμηθευτών Γάλακτος Γάλακτος (ICMSA), δήλωσε ότι η στρατηγική «αντιπροσωπεύει μια τελευταία ευκαιρία για εξισορρόπηση της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων… για να διατηρηθεί αυτό που απομένει του οικογενειακού συστήματος της ΕΕ ».

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία είναι σχεδόν ακατανόητες. Πρέπει να παραχθούν περισσότερα τρόφιμα για έναν αυξανόμενο πληθυσμό, αλλά σε ολοένα και πιο βιώσιμη βάση, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραδοσιακοί τρόποι αύξησης της προσφοράς πρέπει να περιοριστούν ή να απορριφθούν », δήλωσε ο McCormack, που είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του EMB.

«Αυτό πρέπει να σημαίνει μια αντιστροφή της παραδοσιακής προσέγγισης της ΕΕ σύμφωνα με την οποία η παράδοση φθηνών τροφίμων σε επίπεδο λιανικής θεωρείται το πιο σημαντικό στοιχείο με ό, τι άλλο έχει τοποθετηθεί για να το εξυπηρετήσει αυτό», υποστήριξε ο ηγέτης της φάρμας.

Σύμφωνα με τον McCormack, αυτό το σύστημα συμβάλλει σε υψηλά επίπεδα σπατάλης τροφίμων.

«Υποστηρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι, αντί να κατασκευάσουμε το σύστημα προς τα πίσω από μια θέση που έδωσε προτεραιότητα στη λιανική πώληση τροφίμων υψηλού επιπέδου σε φτηνές τιμές, το σύστημα πρέπει να ξεκινήσει με τη βιωσιμότητα τόσο των τροφίμων όσο και των αγροτικών κοινοτήτων που το παράγουν.Το απολύτως θεμελιώδες ερώτημα εδώ είναι το αν το πρώτο βήμα της ΕΕ πρόκειται να βρεθεί σε μια λύση ή να συνεχίσει στο σημερινό μονοπάτι που μας έφερε σε αυτό το γκρεμό», υποστήριξε ο πρόεδρος της ICMSA.

Ο McCormack πρόσθεσε: «Η λύση πρέπει να ξεκινήσει με τις εταιρείες και τις εταιρείες που πληρώνουν την πραγματική τιμή αυτού που καταναλώνουν. Η πολιτική «φθηνά τρόφιμα» που υποστηρίχθηκε και εφαρμόστηκε από τις εταιρείες λιανικής και επικυρώθηκε από πολιτικούς έχει υπονομεύσει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και έχει καταστρέψει εντελώς την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών κοινοτήτων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις