Οι ευρωβουλευτές απειλούν να βυθίσουν το πακέτο βοήθειας οίνου

Οι νομοθέτες στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COMAGRI) απέρριψαν ένα τμήμα ενός πακέτου βοήθειας που πρότεινε η Επιτροπή για τους παραγωγούς οίνου, οπωροκηπευτικών, καθώς δεν ήταν αρκετά φιλόδοξο για να αντιμετωπίσει τις διαταραχές που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Την Τρίτη (2 Ιουνίου), οι ευρωβουλευτές της επιτροπής έδωσαν το πράσινο φως τους για να επιταχύνουν την έγκριση μιας σειράς έκτακτων μέτρων για τη βοήθεια στον τομέα των οπωροκηπευτικών, αλλά απέρριψαν μια άλλη κατ 'εξουσιοδότηση πράξη για το ίδιο θέμα.

Εάν η ολομέλεια του Κοινοβουλίου απορρίψει επίσης την κατ 'εξουσιοδότηση πράξη με απόλυτη πλειοψηφία των μελών που την απαρτίζουν, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα αναγκαστεί να αποσύρει την αρχική της πρόταση και να υποβάλει νέα πρόταση.

Και τα δύο μέτρα υποβλήθηκαν σε επείγουσα διαδικασία ως μέρος ενός συνολικού πακέτου 12 κανονιστικών πράξεων, εννέα εκτελεστικών κανονισμών και τριών κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμών, και αποσκοπούσε ιδίως στην αντιμετώπιση των αδυναμιών στους τομείς των οπωροκηπευτικών και του οίνου που προέκυψαν από την κρίση COVID.

Η απορριφθείσα πράξη λειτουργεί ήδη από την 1η Μαΐου, καθώς οι σχετικοί τομείς χρειάζονταν μια γρήγορη αντίδραση. Μια σαφής πλειοψηφία των υπουργών γεωργίας της ΕΕ έδωσε μια αρχική ευνοϊκή γνώμη για αυτόν τον κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμό.

Ωστόσο, σε ανταλλαγή επιστολών με τον Επίτροπο Γεωργίας Janusz Wojciechowski, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τις αμφιβολίες του για μια κατ 'εξουσιοδότηση πράξη λέγοντας «δεν πήγε αρκετά μακριά».

Οι ανησυχίες του Κοινοβουλίου αναφέρθηκαν ιδίως στον αμπελοοινικό τομέα, αν και θα επέτρεπε στα κράτη μέλη να εισαγάγουν διπλάσιες δυνατότητες ιδιωτικής αποθήκευσης απόσταξης σε σχέση με τη λεγόμενη «πράσινη συγκομιδή», δηλαδή τη συνολική καταστροφή ή απομάκρυνση των τσαμπιών σταφυλιών ενώ εξακολουθούν να είναι ανώριμα στάδιο.

Η πρόταση θα παρείχε επίσης αυξημένα επίπεδα χρηματοδότησης της ΕΕ για τους αμπελουργούς, καθώς και εξαιρέσεις από τις υποχρεώσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ).

Πριν από την ψηφοφορία, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο απόσυρσης, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο βαθμό αβεβαιότητας στον τομέα.

Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι ο τομέας δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τους υπάρχοντες φακέλους για τη χρηματοδότηση έκτακτων μέτρων στον τομέα του οίνου, των οπωροκηπευτικών.

«Και αυτά τα χρήματα θα διακινδυνεύσουν ουσιαστικά να μη δαπανηθούν φέτος, κάτι που θα ήταν χαμένη ευκαιρία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι ευρωβουλευτές συνέστησαν στην Επιτροπή να βελτιώσει τη δέσμη ενισχύσεων με πρόσθετα στοχευμένα μέτρα που θα περιλαμβάνουν την αύξηση των ποσοστών συγχρηματοδότησης, την επέκταση του καταλόγου των επιλέξιμων μέτρων και δαπανών στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τα οπωροκηπευτικά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις