Sector Coupling: Ενσωμάτωση του ενεργειακού τομέα

Το "Sector coupling" είναι η νέα λέξη-κλειδί ενέργειας στην πόλη. Ουσιαστικά, σημαίνει να φέρουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό πιο κοντά σε μεγάλους καταναλωτικούς τομείς, όπως οι μεταφορές, τα κτίρια και η βιομηχανία, αναζητώντας περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεγαλύτερη αποδοτικότητα και χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκπονήσει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών πρωτοβουλιών για να καταστήσει την Ευρώπη ουδέτερη από το κλίμα έως το 2050.

Μεταξύ αυτών είναι η «έξυπνη ολοκλήρωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και άλλων βιώσιμων λύσεων σε διάφορους τομείς» οι οποίες, σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία, «θα συμβάλουν στην επίτευξη της απαλλαγής από τον άνθρακα στο χαμηλότερο δυνατό κόστος».

Η έννοια της «ολοκλήρωσης ενεργειακού συστήματος» αναφέρεται μόνο μία φορά στην Πράσινη Συμφωνία. Όμως η ιδέα έχει ήδη φτάσει σε κατάσταση λέξης-κλειδιού και χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά με άλλες εκφράσεις όπως «έξυπνη ενοποίηση τομέα» ή «ζεύξη τομέων».

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει την ένωση των τομέων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από την πλευρά της προσφοράς ενέργειας και τη σύνδεσή τους με σημαντικούς τομείς κατανάλωσης ενέργειας από την πλευρά της ζήτησης - όπως μεταφορές, κτίρια, νοικοκυριά, βιομηχανία και γεωργία.

Αυτοί οι τομείς λειτουργούν επί του παρόντος σε σιλό και συνεχίζουν να βασίζονται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι υπεύθυνα για το μεγαλύτερο μέρος των ανθρωπογενών εκπομπών υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η σύνδεση όλων μαζί σε ένα «υβριδικό» ενεργειακό σύστημα που συνδυάζει αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί μέρος της τελευταίας σκέψης στις Βρυξέλλες για την εξαγωγή βαθιών περικοπών εκπομπών από τις μεταφορές, τα κτίρια και τη βιομηχανία, οι οποίες θεωρούνται «δύσκολες» επειδή δεν μπορούν εύκολα να ηλεκτροφόρα.

Ενεργοποιώντας τη διαφημιστική εκστρατεία, η πρωτοβουλία τομεακής ολοκλήρωσης της ΕΕ θα έχει τη δική της ειδική στρατηγική, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις