«Ανοιχτή επιστολή για την αξία της κτηνοτροφίας» - γράφτηκε από μια παγκόσμια αγροτική κοινότητα

Σχεδόν 70 ομάδες και άτομα που εκπροσωπούν αγρότες, παραγωγούς, κτηνιάτρους και ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν γράψει μια «ανοιχτή επιστολή» για να τονίσουν τον πολύτιμο ρόλο που έχει η κτηνοτροφία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, από τη Νέα Ζηλανδία έως την Αφρική και τον Καναδά, κορυφαίοι γεωργικοί σύλλογοι, ακαδημαϊκοί, ενώσεις παραγωγών και άλλοι ενδιαφερόμενοι κλάδοι υψηλού επιπέδου «σπρώχνουν» ενάντια σε αυτό που περιγράφεται ως «παραπληροφόρηση» γύρω από τη ζωική γεωργία που έχει κυκλοφορήσει σε όλη η έξαρση.

Οι Ευρωπαίοι υπογράφοντες περιλαμβάνουν: την Pekka Pesonen γενική γραμματέα της Copa-Cogeca. Minette Batters πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU) · Καθηγητής Nigel Scollan διευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας στο Queen's University Belfast, το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών · η βρετανική κτηνιατρική ένωση · η Ευρωπαϊκή Ένωση Κτηνοτροφίας και Εμπορίου Κρέατος · Η υγεία των ζώων Ευρώπη; η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Ζωοτροφών · Σχολή Κτηνιατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Ο Δρ Frederic Leroy του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας στο Vrije Universiteit Brussels - και πολλά άλλα.

Οι υπογράφοντες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά περιλαμβάνουν: τον Δρ Frank Mitloehner του Τμήματος Επιστήμης των Ζώων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις. η Αμερικανική Ένωση Επιστημών Γαλακτοκομικών το Ινστιτούτο Υγείας των Ζώων · το Καναδικό Κέντρο Ακεραιότητας Τροφίμων · το Ινστιτούτο Βορείου Αμερικής κρέατος · η Αμερικανική Εθνική Ένωση Γυναικών Βοοειδών · Οι αγρότες αυγών του Καναδά; το εθνικό δίκτυο προβάτων · η Εθνική Ένωση Υδατοκαλλιέργειας · το Κέντρο για την καλή διαβίωση των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας - και πολλά άλλα.

Άλλοι διεθνείς υπογράφοντες περιλαμβάνουν: την Παγκόσμια Κτηνιατρική Ένωση · η παγκόσμια πλατφόρμα γαλακτοκομικών προϊόντων · το Διεθνές Δίκτυο Γεωργικών Τροφίμων · η Διεθνής Ομοσπονδία Βιομηχανιών Ζωοτροφών · το Διεθνές Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας - και, πάλι, πολλά άλλα.

Η επιστολή, με τίτλο: «Ανοιχτή επιστολή για την αξία της γεωργίας των ζώων: Πώς το ζωικό κεφάλαιο υποστηρίζει την παγκόσμια διατροφή, τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων και τη δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19» περιγράφει τα εξής:

Η κρίση του κοροναϊού έφερε στο επίκεντρο την απίστευτη πρόκληση για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, και πουθενά αυτή η πρόκληση δεν είναι πιο εμφανής παρά στην παραγωγή τροφίμων.

Η διατροφή του κόσμου κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης είναι κορυφαία προτεραιότητα μεταξύ των εθνών.

Ο κόσμος μας χρειάζεται τις συνεισφορές των ζώων.

Η κτηνοτροφία παρέχει γάλα, κρέας, ψάρια και αυγά σε μια εποχή που η πρόσβαση σε ασφαλή, θρεπτικά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μιας πιθανής παγκόσμιας κρίσης πείνας και προσφέρει ανεκτίμητη υποστήριξη στους αγρότες που αντιμετωπίζουν σοβαρές, συχνά υπαρξιακές, οικονομικές δυσκολίες.

Η ακριβής προέλευση του Covid-19 παραμένει υπό έρευνα, αλλά η συνεχιζόμενη έρευνα συνεχίζει να επιβεβαιώνει ότι η εγχώρια κτηνοτροφία είναι ασφαλής και δεν έχει παίξει ρόλο στην εξάπλωση του Covid-19.

Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ένα ταξίδι από άγρια ζώα στον άνθρωπο, το οποίο ευθυγραμμίζεται με την έρευνα που δείχνει ότι οι περισσότερες ζωονόσοι προέρχονται από την άγρια φύση.

Αυτό απειλεί να αποσπάσει την προσοχή της παγκόσμιας δημόσιας υγείας σε μια στιγμή που η κτηνοτροφία μπορεί να προσφέρει μαθήματα για τη διαχείριση των ζωονόσων άγριας ζωής ως μέρος της μακροπρόθεσμης ετοιμότητας για πανδημία.

Για παράδειγμα, οι ασθένειες των ζώων παρακολουθούνται παγκοσμίως για να αποτρέψουν την εξάπλωσή τους πέρα από τα σύνορα με τον τρόπο που έκανε το Covid-19, και οι εξελίξεις στις πρακτικές αγροκτημάτων και εγκαταστάσεων, τη διατροφή των ζώων, την κτηνιατρική διάγνωση και την ιατρική σημαίνουν πολλές ζωονοσολογικές ασθένειες, όπως η σαλμονέλα. καλή διαχείριση στις περισσότερες οικονομίες.

Η χρήση αυτών των μαθημάτων για την ανάπτυξη πιο ισχυρών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την άγρια φύση θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητά μας να εντοπίζουμε αναδυόμενες ασθένειες.

Ακόμη και μπροστά σε πρωτοφανείς προκλήσεις, οι εκμεταλλεύσεις και οι εγκαταστάσεις τροφίμων λαμβάνουν κάθε δυνατή προφύλαξη για να διατηρήσουν τους υπαλλήλους όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και να εκπληρώσουν τους κρίσιμους ρόλους τους στον εφοδιασμό τροφίμων μας, ενώ οι παραγωγοί εξακολουθούν να βασίζονται στη βιοασφάλεια, την υγιεινή, τον εμβολιασμό και άλλα εργαλεία για τον έλεγχο της ασθένειας των ζώων.

Η γνώση και η εμπειρογνωμοσύνη του τομέα της κτηνοτροφίας μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας απόκρισης Covid-19 και στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κινδύνου διατροφικής ανασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και η αλυσίδα αξίας εργάζονται ακούραστα για να διασφαλίσουν ότι έχουμε ασφαλή και προσιτά τρόφιμα για φαγητό και ποτό. Είναι ζωτικής σημασίας να υποστηρίξει η κοινωνία αυτές τις προσπάθειες και να αξιοποιήσει τις γνώσεις τους για να χτίσει έναν πιο ανθεκτικό κόσμο στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις