Η ΕΕ θα επεκτείνει την απαγόρευση πώλησης κροατικής γεωργικής γης σε αλλοδαπούς

Η κροατική κυβέρνηση εργάζεται για να παρατείνει για τρία ακόμη χρόνια έναν προσωρινό περιορισμό που εμποδίζει τους μη υπηκόους να αγοράζουν γεωργικές εκτάσεις στο νεότερο μέλος της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της Συνθήκης Προσχώρησης της Κροατίας, η ΕΕ είχε χορηγήσει μια επταετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο κροατικό έδαφος θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί μόνο από Κροάτες αγρότες.

Η μεταβατική περίοδος ξεκίνησε από το 2013, όταν η Κροατία προσχώρησε στην ΕΕ, μέχρι τον Ιούλιο του 2020, αλλά η συμφωνία προσχώρησης προέβλεπε τη δυνατότητα παράτασης αυτής της περιόδου για άλλα τρία χρόνια εάν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε η απαγόρευση εξακολουθούν να ισχύουν.

Το Ζάγκρεμπ υπέβαλε πρόσφατα αίτημα για παράταση του περιορισμού.

Μετά από ένα ανεπίσημο Συμβούλιο Agrifish τη Δευτέρα (8 Ιουνίου), η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει ακόμη επίσημη δήλωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με αυτό.

Το αίτημα για παράταση της απαγόρευσης δεν συνεπάγεται, ωστόσο, ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δεν ήταν αποτελεσματική κατά τα πρώτα επτά χρόνια της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ, δήλωσε ο Vučković στην EURACTIV.

«Μπορούμε πάντα να ενεργούμε καλύτερα και γι 'αυτό θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε την ΚΑΠ, πιέζοντας για στρατηγικές αλλαγές στα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης», είπε.

Ωστόσο, ο κύριος λόγος για την αγορά περισσότερου χρόνου για τους Κροάτες αγρότες είναι ότι η Κροατία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρές και επιθετικές προσπάθειες αρπαγής γης από ξένες οντότητες στο τρέχον στάδιο, ιδίως όταν πρόκειται για εύφορες γεωργικές εκτάσεις στα ανατολικά της χώρας.

«Γι 'αυτό πιστεύουμε ότι το αίτημά μας είναι δικαιολογημένο», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές γης για αρόσιμη γη στην Κροατία καθορίστηκαν σε 3.285 ευρώ ανά εκτάριο, γεγονός που καθιστά τη χώρα μία από τις φθηνότερες περιοχές για αγορά γεωργικής γης, μετά την περιοχή Yugozapaden στη Βουλγαρία, Norrland, τη βορειότερη και λιγότερο κατοικημένη περιοχή της Σουηδίας, και Εσθονία.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις