Επισκέψεις της Θεοδώρας Τζάκρη στον Αρχάγγελο, την Περίκλεια και τη Νότια

Επισκέψεις της Θεοδώρας Τζάκρη στον Αρχάγγελο, την Περίκλεια και τη Νότια που επλήγησαν από το χαλάζι της 10ης-6-2020.

 

Καλεί την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα το υπόλοιπο 35% των περυσινών αποζημιώσεων ως μια ένεση ρευστότητας σε όλο τον αγροτικό κόσμο

 

    Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε σήμερα (11-6-2020) τον Αρχάγγελο, την Περίκλεια και τη Νότια που χθες επλήγησαν από σφοδρές χαλαζοπτώσεις που προκάλεσαν ζημιές στις καλλιέργειες. 

    Πιο συγκεκριμένα επλήγησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες και κυρίως τα κεράσια, που σχεδόν κατά αποκλειστικότητα καλλιεργούνται στην περιοχή, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και σε  καλλιέργειες πατάτας και καλαμποκιού. 

    Η κ. Τζάκρη επικοινώνησε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ Βεροίας, που πραγματοποίησαν ήδη σήμερα προεπισκόπηση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές και από την Δευτέρα θα ανοίξουν οι αναγγελίες σε όλες τις πληγείσες Τοπικές Κοινότητες ώστε οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημίες να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις, ενώ εξατομικευμένες εκτιμήσεις από γεωπόνους - εκτιμητές οφείλουν να ξεκινήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους.

    Στις συνομιλίες της με τους αγρότες της περιοχής η κ. Τζάκρη έγινε αποδέκτης παραπόνων για την ξαφνική αύξηση των ασφαλίστρων εν μέσω πανδημίας, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ την Μεγάλη Τρίτη, δύο μήνες μετά την απαράδεκτη μείωση της προκαταβολής των αποζημιώσεων από το 70% στο 65%, ανακοίνωσε το νέο τιμοκατάλογο των  ασφαλιστικών εισφορών για το 2020, βάσει του οποίου για  τα  κεράσια,  ενώ υπήρχαν μέχρι σήμερα τρεις κατηγορίες, η Α με 82,16 ευρώ, η Β με 61,88 ευρώ και η Γ με 32,24 ευρώ, τώρα για το 2020 για όλα τα κεράσια η ασφαλιστική εισφορά γίνεται 76,96 ευρώ το στρέμμα.

    Επιπλέον οι πληγέντες  αγρότες, εκτός από την αναγκαιότητα της ύπαρξης άμεσων, αντικειμενικών και έγκαιρων εκτιμήσεων και συνεπακόλουθα αποζημιώσεων, επεσήμαναν στην κ. Τζάκρη  ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητάς τους με την άμεση καταβολή του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων για τις περυσινές ζημιές, καθώς, ενώ έχουν υποβληθεί σε όλα τα καλλιεργητικά έξοδα, λίγο πριν από τη συγκομιδή, σε μια χρονιά που οι τιμές για το κεράσι είναι αρκετά ικανοποιητικές, έχασαν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους και αντίστοιχα του εισοδήματός τους,  με ότι συνεπάγεται αυτό για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους. 

    Η κ. Τζάκρη μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: "Δυστυχώς και φέτος οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν λίγο πριν τη συγκομιδή στην  περιοχή της Ανατολικής Αλμωπίας ματαίωσαν τις προσδοκίες των κερασοπαραγωγών για την  απόκτηση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος από την παραγωγή τους, ιδιαίτερα φέτος που οι τιμές του κερασιού -ως σήμερα τουλάχιστον- κινούνται σε καλά επίπεδα. Αναπόφευκτα, μοναδικό εισόδημα για πολλούς εξ αυτών θα αποτελέσουν οι αποζημιώσεις που θα λάβουν μέσω του ΕΛΓΑ, οι οποίες οφείλουν να είναι δίκαιες και αντικειμενικές και να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν στους πληγέντες παραγωγούς. Θα βρίσκομαι δίπλα τους παρακολουθώντας από κοντά όλη την διαδικασία από το στάδιο των εκτιμήσεων,  που οφείλουν να ξεκινήσουν άμεσα,  ως την καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς. Καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου με τον δήθεν συμψηφισμό των ασφαλιστικών τους εισφορών -οι οποίες αυξήθηκαν απροειδοποίητα εν μέσω κορωνοϊού- με τις μελλοντικές να καταβληθούν αποζημιώσεις και, αντί να προκρίνει την ανεξέλεγκτη και ατεκμηρίωτη είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ, να καταβάλει αμέσως το υπόλοιπο 35% των περυσινών αποζημιώσεων ως μια άμεση ένεση ρευστότητας σε αυτούς".-

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: pellanews 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις