Οι νομοθέτες της ΕΕ διαφωνούν για τη μεταρρύθμιση της ΚAΠ

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AGRI) αντέδρασαν θυμωμένα καθώς οι συνάδελφοί τους στην Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI) αποφάσισαν να σταματήσουν τη συνεργασία στον φάκελο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚAΠ) μετά το 2020.

Σε μια επιστολή του EURACTIV.com, ο πρόεδρος του ENVI Pascal Canfin ανακοίνωσε στον ομόλογό του στο AGRI, τον Γερμανό ευρωβουλευτή Norbert Lins, ότι η επιτροπή του είχε αποφασίσει να μην συνεργαστεί στον κανονισμό για τα στρατηγικά σχέδια, ένα από τα τρία νομοθετικά κομμάτια της ΚAΠ.

Αυτός ο φάκελος είναι ζωτικής σημασίας καθώς περιέχει τις διατάξεις για το νέο μοντέλο παράδοσης της ΚAΠ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ για τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους στον γεωργικό τομέα.

Η απόφαση για την απόσυρση των σκιωδών εισηγητών ENVI από τις συνομιλίες ελήφθησαν από τους συντονιστές της ομάδας της επιτροπής την Τετάρτη (10 Ιουνίου), οι οποίοι θεώρησαν το χάσμα με την AGRI ως ανεπίσημη, ιδίως σχετικά με τα άρθρα που σχετίζονται με την αποκαλούμενη «πράσινη αρχιτεκτονική» της ΚΑΠ.

«Η τρέχουσα δομή εργασίας σταματά, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με άμεσο αποτέλεσμα», αναφέρει η επιστολή.

Σύμφωνα με τους συντονιστές του ENVI, οι συμβιβαστικές τροπολογίες για την ΚAΠ πριν από την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να συμφωνηθούν από πολιτικές ομάδες, ανεξάρτητα από την επιτροπή στην οποία βρίσκονται.

Η αναμέτρηση για τη μεταρρύθμιση της ΚAΠ μετά το 2020 αναμένεται να φτάσει στην Ολομέλεια μετά το θερινό διάλειμμα, αλλά αυτή η απόφαση θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω τη διαδικασία.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις