ΚΕΟΣΟΕ: Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος εγκατάλειψης των καλλιεργειών σε όλη την Ελληνική περιφέρεια

Άλλος ένας στόχος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ‘’SantoWines’’,στα πλαίσια των δράσεών της για την προστασία των αγροτών και την ενίσχυση της περιφέρειας επετεύχθη!

Κατάργηση της περικοπής της σύνταξης των μικροπαραγωγών αγροτικών προϊόντων και απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς στον ΕΦΚΑ για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ

 

Καίρια λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα των συνταξιούχων μικροπαραγωγών αγροτικών προϊόντων έδωσε η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κυρίου Ιωάννη Βρούτση, μετά από τις δυναμικές ενέργειες της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Με ειδική τροπολογία–προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας (ΜΕΡΟΣ Β Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις) Άρθρο 11 η οποία ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων πριν λίγες ημέρες, προβλέπεται ότι κατ΄ εξαίρεση δεν μειώνεται το ποσό της σύνταξης των συνταξιούχων του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και των προσώπων που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α' 85) ή των συνταξιούχων άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτροφών, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι συνταξιούχοι πρώην φορέων κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου που είχαν αναλάβει ή αναλαμβάνουν δραστηριότητα για την οποία υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλουν την ασφαλιστική εισφορά του άρθρου 40, εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους από την δραστηριότητα αυτή υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ. Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του άρθρου 40 ισχύει από 1.6.2020.

Η εξαιρετική αυτή εξέλιξη, δεν προήλθε τυχαία! Οφείλεται σε μια σειρά άμεσων και στοχευμένων ενέργειων της Διοίκησης της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων με αφετηρία το ΨΗΦΙΣΜΑ της Γενικής Συνέλευσης που κοινοποίησε στις 14/7/2019, με το οποίο ζητούσε την κατάργηση της ποινής αφαίρεσης ποσού από τη σύνταξη των μικροπαραγωγών αγροτικών προϊόντων.

Μέσω αυτής της παρέμβασης, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος εγκατάλειψης των καλλιεργειών σε όλη την Ελληνική περιφέρεια που διατηρούνταν από μικροπαραγωγούς, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην παραγωγή και στις τοπικές κοινωνίες.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Προϊόντων με συλλογικότητα, σύμπνοια και εργατικότητα θα συνεχίσει να υπηρετεί το όραμά της και τον αγροτικό κόσμο του νησιού.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις