Θεσσαλία: Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών την Τετάρτη

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου:

Μηχανοκίνητη πορεία θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 17 Ιουνίου ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς που ζητεί την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών που ζητούν μέτρα ανακούφισης και αποζημίωσης αλλά και μέτρα προστασίας των καλλιεργειών τους από τις χαλαζοπτώσεις.

«Τα αιτήματά μας είναι αιτήματα επιβίωσης, απαραίτητος όρος για να μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να παραμείνουμε στα χωριά μας. Η σπουδαιότητα της στήριξης της αγροτικής παραγωγής διαφάνηκε μέσα στην καραντίνα για τον κορωνοϊό, όμως έρχεται σε αντίθεση με την πλήρη απουσία μέτρων προστασίας των καλλιεργειών μας, όπως η αντιχαλαζική προστασία.

Συνεπώς τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:
• Πως γίνεται από τη φετινή χρονιά, να αυξάνονται τα ασφάλιστρα περίπου 10%, και ταυτόχρονα να μειώνεται η τιμή της αποζημίωσης στα μήλα κατά 12%;
• Πως θα πληρώσουν οι αγρότες στην ώρα τους, τις αυξημένες εισφορές στον ΕΛΓΑ, ενώ αντίθετα, ο ΕΛΓΑ παρακρατεί το 35% της αποζημίωσης από τις περσινές καταστροφές;
• Γιατί δεν γίνεται συμψηφισμός χρεών του ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα; Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους, χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσης, το ασφάλιστρο όπως παραμένει, επιβαρύνεται με τόκους και πηγαίνει για βεβαίωση στην εφορία.

Αιτήματα:
1. Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση ανά δέντρο στους αγρότες που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση.
2. Συμψηφισμός χρεών ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τρακα ασφάλιστρα.
3. Πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας σε όλη την περιφέρεια.
4. Άμεση καταγραφή των ζημιών και προκαταβολή το 40% εντός του έτους, καθώς το κόστος καλλιέργειας κατά 80% έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
5. Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει το 100% της ζημιάς και με κρατική επιχορήγηση.
6. Απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων, κατά 30% όπως προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ σε βιολογικά και ΠΟΠ προϊόντα.
7. Οικονομική Ενίσχυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στα πάγια έξοδα.
8. Επαναφορά της αποζημίωσης στα 51 λεπτά ανά κιλό από 45, που φέτος μείωσε η Κυβέρνηση, καθώς η περιοχή είναι ορεινή και η καλλιέργεια πραγματοποιείται χειρωνακτικά.
9. Εγγύηση απαλλαγής καταβολών ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚΑ για τους πληγέντες αγρότες.
10. Να αποζημιώνονται καλλιέργειες μικρότερες από ένα στρέμμα, καθώς στο σύστημα ΟΣΔΕ απορρίπτονται.
11. Να καταργηθεί το χαράτσι για τη δήλωση ζημιάς και να παρθούν άμεσα μέτρα για να διευκολυνθούν οι αγρότες στην δήλωση.
12. Άμεση επισκευή και συντήρηση της αγροτικής και επαρχιακής οδοποιίας, επισκευή και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις