Στην Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή φέρνει νέες καλλιέργειες, νέες ιδέες

Με ζεστά καλοκαίρια, σοβαρές καταιγίδες και παρατεταμένες ξηρασίες στις προβλέψεις, οι προοπτικές για τους αγρότες της Ευρώπης είναι τρομακτικές.

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν οπουδήποτε από 1 έως 5,5 βαθμούς Κελσίου (1,5 έως 10 βαθμούς Φαρενάιτ), με την ισχυρότερη θέρμανση να προβάλλεται στο νότο της ηπείρου τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια έκθεση του Σεπτεμβρίου 2019 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΧ) σημείωσε ότι το θερμικό στρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι καταιγίδες με χαλάζι, καθώς και η έλλειψη νερού έχουν ήδη αλλάξει τις συνθήκες ανάπτυξης για αρκετές καλλιέργειες στην Ευρώπη - ειδικά για μεσογειακές βάσεις όπως ελιές και κρασί σταφύλια.

Μέρη στη βόρεια Ευρώπη, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να δουν γεωργικά οφέλη από την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εποχών καλλιέργειας και μιας μικρότερης περιόδου παγετού "επιτρέποντας την καλλιέργεια νέων καλλιεργειών και ποικιλιών", ανέφερε η έκθεση. Οι κατάλληλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν έως το 2100, από το 32% της έκτασης σήμερα σε περίπου 76%, με ορισμένες καλλιέργειες που είναι πλέον κοινές στη νότια Ευρώπη να ριζώνουν πιο βόρεια.

Ηνωμένο Βασίλειο - Σκανδιναβικά κρασιά

Αυτές οι κλιματολογικές αλλαγές έχουν ήδη αποφέρει καρπούς - κυριολεκτικά. Στη βόρεια γερμανική πολιτεία της Κάτω Σαξονίας, όπου οι μέσες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σχεδόν 2 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες δεκαετίες, ορισμένοι αγρότες άρχισαν να καλλιεργούν φρούτα που βρίσκονται συνήθως νότια, όπως βερίκοκα και νεκταρίνια. Και η καλλιέργεια κρασιού, που συνήθως συνδέεται με πιο νότιες πλαγιές στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ξεκινά τώρα σε μέρη όπως η Δανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τάση της αύξησης της θερμοκρασίας των τελευταίων δεκαετιών έχει δει το τετραπλό μέγεθος της βιομηχανίας οίνου του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2000, με τους αγγλικούς αμπελώνες να παράγουν περίπου 13,2 εκατομμύρια μπουκάλια το 2018. Ωστόσο, το μεταβαλλόμενο κλίμα θέτει άλλες προκλήσεις, όπως ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα και αυξημένο κίνδυνο ασθένειας που σχετίζεται με υγρότερα καλοκαίρια - που έχουν συνδεθεί με την κλιματική αλλαγή.

"Η κλιματική αλλαγή θέτει κίνδυνο για τη βιωσιμότητα της διαχείρισης αμπελώνων σε παγκόσμια κλίμακα και, ιδιαίτερα, στην Ευρώπη", δήλωσε η Josep Maria Sole της VISCA (Vineyards Integrated Smart Climate Application), ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στοχεύει να βοηθήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία οίνου ανάπτυξη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών προσαρμογής. Είπε ότι οι οινοπαραγωγικές περιοχές θα υποφέρουν όλο και περισσότερο από έντονα κύματα θερμότητας και ξηρασία και, σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, πιο έντονοι παγετοί την άνοιξη, οι οποίοι μπορούν να βλάψουν τους αμπελώνες.

Μάνγκο, αβοκάντο και λίτσι: Οι μελλοντικές καλλιέργειες μετρητών της Ευρώπης;

Η Ιταλία, που κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο για την παραγωγή ελαιολάδου, είδε μια καταστροφική συγκομιδή το 2018. Ο κακός καιρός και ο παγετός προκάλεσαν μείωση της παραγωγής κατά 57%, αντιπροσωπεύοντας απώλεια σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,13 δισεκατομμύρια δολάρια). Η Σικελία είναι μια από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής ελαιολάδου της Ιταλίας, μαζί με την Καλαβρία και την Απουλία. Όμως, ορισμένοι αγρότες εκεί άρχισαν να εστιάζουν την προσοχή τους σε καλλιέργειες που προέρχονται από τροπικές περιοχές, όπως μάνγκο, αβοκάντο και φρούτα λίτσι.

Οι τροπικές καλλιέργειες εισήχθησαν για πρώτη φορά στη Σικελία τη δεκαετία του 1970, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια εκθετική ανάπτυξη αυτών των καλλιεργειών και η εισαγωγή νέων ειδών όπως η παπάγια, αντικαθιστώντας τα εσπεριδοειδή που "δεν είναι πλέον αποδοτικά", δήλωσε ο Vittorio Farina, συνεργάτης καθηγητής γεωργίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο.

Με περισσότερη καινοτομία και επενδύσεις, η ΕΕ θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις