Βορίδη-ΕΟΑΣΝ Λάρισας: Έδειξε κατανόηση ο Βορίδης, δεν πήραν συγκεκριμένες απαντησεις οι αγρότες

Γόνιμη χαρακτήρισαν τη συζήτηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα μέλη της Ενωτική Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στη συνάντηση που είχαν στην πλατεία Βάθης τη Δευτέρα το μεσημέρι. Ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με το μέλος της ΕΟΑΣΝΛ Αλέκο Λαχανά, είδε θετικά ακόμη και το θέμα των εγγυημένων τιμών, αν και διαφωνεί πολιτικά, κυρίως στο σκέλος ότι θα πρέπει τ αγροτικά προϊόντα να καλύπτουν το κόστος παραγωγής κι να αφήνουν κι ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό. Ο υπουργός άκουσε με προσοχή την επιχειρηματολογία των αγροτών για τη χειραγώγηση των τιμών σε βασικά αγροτικά προϊόντα και τα φαινόμενα καρτελοποίησης της αγοράς, όπως σε σιτάρι, κριθάρι (όπυ φέτος έχουμε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής) και βαμβάκι.

 Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει σύντομα νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει το θέμα των αθέμιτων πρακτικών στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

 Για το τέλος επιτηδεύματος, δήλωσε σύμφωνος ότι θα πρέπει τουλάχιστον φέτος που είναι μία ιδιαίτερη χρονιά λόγω πανδημίας να ανασταλεί, αλλά παρέπεμψε σε απόφαση που θα ληφθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το ίδιο είπε και για την επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρέλαιο, λέγοντας πως προς το παρόν δεν επιτρέπουν τα δημοσιονομικά θεσπιστεί, ωστόσο  τόνισε πως αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

 Τέλος συζήτηση έγινε και γαι τα αρδευικά ζητήματα της Θεσσαλιας και για το Αχελώο, με τον κ, Βορίδη να διευκρινίζει ότι αποτελεί κυβερνητική επιλογή, ωστόσο δεν είναι άμεσης προτεραιότητας καθώς προέχει το θέμα της πανδημία και των επιπτώσεων της. Αξίζει να τονιστεί πως πέρα από τον Αλέκο Λαχανά και τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα καθώς  τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννη Κουκούτση, παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΑΣ Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσης, με τον οποίο ο υπουργός συζήτησε το θέμα του τσίπουρου διευκρινίζοντας πως υπήρξε μία αρρυθμία στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, την οποία θα έρθει να καλύψει ο ίδιος με νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατοχυρώνει την ονομασία και για τους αμβυκούχους

 Αξίζει να τονιστεί πως παρά το γεγονός ότι η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα, η εκτίμηση των αγροτών ήταν πως παρότι δεν πήραν συγκεκριμένες απαντήσεις, ήταν θετικό ότι ο υπουργός ενημερώθηκε για πρώτη φορά από τους ίδιους τους αγρότες για τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο, ενώ έδωσαν έμφαση και στα θέματα ΕΛΓΑ- κλιματικής αλλαγής και ερημοποίησης της ανατολικής πεδιάδας της Θεσσαλίας

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις