Ο αμπελώνας του Μπορντό συζητά οριστική εκρίζωση 8 έως 10.000 εκταρίων αμπέλου

Εκρίζωση αμπέλων στη Γαλατία με εντολή Domitian - φωτογραφία: Τα θαύματα της βιομηχανίας, του Louis Fguier (1875)

Αντιμέτωπα με τη συσσώρευση εμπορικών αποκλεισμών, τα κρασιά του Bordeaux αντιμετωπίζουν την πιθανότητα μιας δραστικής περικοπής που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει -7 έως -9% του δυναμικού παραγωγής του πρώτου σε έκταση αμπελώνα της Γαλλίας. Η προέλευση των κεφαλαίων είναι το πιο σημαντικό θέμα.

Ούτε τυποποιημένο ούτε σταθερό, ένα μελλοντικό οριστικό σχέδιο εκρίζωσης για τον αμπελώνα του Bordeaux συζητείται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόσταξης και συζητούνται προτάσεις για μείωση των αποδόσεων. Σύμφωνα με τις προτάσεις που διατυπώνονται επί του παρόντος στο ανώτερο σωματείο του Bordeaux και του Bordeaux superieur, 8 έως 10.000 εκτάρια αμπελώνων πρέπει να ξεριζωθούν στη Gironde για να ανταποκριθούν στην πτώση των πωλήσεων (αυξάνοντας τα αποθέματα σε δύο έτη πωλήσεων). Το κορυφαίο αμπελουργικό διαμέρισμα στη Γαλλία με 110.800 εκτάρια αμπελώνων στην παραγωγή, η Gironde θα έχανε το 7 έως 9% των αμπελουργικών περιοχών της. Αν και οι περιοχές και το ποσό της ενίσχυσης παραμένουν σε εκκρεμότητα, για την ιδέα της εκρίζωσης τίθεται το ζήτημα της χρηματοδότησής της.

Ορισμένοι συζητούν για διεπαγγελματική υποστήριξη (γνωρίζοντας ότι το Διεπαγγελματικό Συμβούλιο Οίνων του Bordeaux εξακολουθεί να αποζημιώνει το σχέδιο εκρίζωσης του 2005), άλλοι στοχεύουν στο σχέδιο περιφερειακής βοήθειας (συμπεριλαμβανομένου ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος ανάκαμψης και μέτρων πιο διαρθρωτικών), ενώ θα μπορούσε να προβλεφθεί και η υποβολή ενός αιτήματος για ευρωπαϊκές επιδοτήσεις (αν το Bordeaux είναι η μόνη περιοχή που θα σκεφτόταν την εκρίζωση, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλα κράτη μέλη). Ο κοροναϊός επαναφέρει την ανάγκη για μείωση της προσφοράς ενόψει της πτώσης της ζήτησης (- 4.000.000 HL) αφού οι συζητήσεις για εκριζώσεις σταμάτησαν στις 31 Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας.

Δεδομένου ότι το ζήτημα δεν αποφασίστηκε από τα συνδικάτα κρασιού, αποφεύγεται από πολλούς εκπροσώπους. "Προς το παρόν ασχολούμαστε με το σχέδιο απόσταξης και τις δυνατότητες απαλλαγής από επιβαρύνσεις. Βρισκόμαστε [σήμερα] στα δομικά μέτρα, θα χρειαστούν και διαρθρωτικά για την εξισορρόπηση. Ίσως εκριζώσουμε, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά", αναφέρει ο Jean-Marie Garde, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεγάλων Οίνων του Bordeaux, σύμφωνα με τον οποίο επίσης «υπάρχει ανάγκη από μετρητά, υπάρχει το πρόβλημα της νέας συγκομιδής και πρέπει να ξαναρχίσουμε το εμπόριο».

Άλλοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι από τον αμπελώνα τροφοδοτούν πιο ανοιχτά τη συζήτηση. "Με τους οινοπαραγωγούς που πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση και τα αμπελοτεμάχια που δεν είναι πλέον κερδοφόρα, ο τομέας είναι ώριμος για την πριμοδότηση εκρίζωσης. Ειδικά επειδή ορισμένα αμπελοτεμάχια δεν διατηρούνται σωστά και παρουσιάζουν ζητήματα υγείας (ειδικά του flavescence dorée)" υπογραμμίζει από την πλευρά του ο οινοποιός Jérémy Ducourt, αντιπρόεδρος της AOC Bordeaux, "είναι πιθανό η εκρίζωση να είναι το επόμενο βήμα μετά την απόσταξη για τη διαχείριση της πλεονάζουσας προσφοράς. Είναι πιθανό ότι πρέπει να αποφασίσουμε να επιτύχουμε αυτό το σκοπό. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, μετά τη συγκομιδή του 2020", δήλωσε ο Claude Gaudin, πρόεδρος της AOC Médoc. Ο Οργανισμός Άμυνας και Διαχείρισης είχε ενθαρρύνει, μετά τη συγκομιδή του 2019, την εκρίζωση αμπελοτεμαχίων με χαμηλή ποιότητα ή εκείνων που βρίσκονται λίγα χρόνια από την αναδιάρθρωση, προκειμένου να μειώσει τον όγκο, δεδομένων των σημερινών πωλήσεων.

 

"Ένα εργοστάσιο που παράγει 5 εκατομμύρια hl και εμπορεύεται μόνο 3,2 εκατομμύρια hl"

Αντιμέτωποι με τη διαπίστωση της εμπορικής ανισορροπίας, η όλη πρόκληση ενός μηχανισμού εκρίζωσης παραμένει σαν μηχανισμός εξισορρόπησης της προσφοράς και της ζήτησης. "Με ένα εργοστάσιο που παράγει 5 εκατομμύρια εκατόλιτρα και το οποίο εμπορεύεται μόνο 3,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σε κάποιο σημείο πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μειώσουμε την παραγωγή του" τονίζει ο Dominic Cuignard, πρόεδρος του συνδικάτου Graves, σύμφωνα με τον οποίο "πρέπει σίγουρα να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της παραγωγής".

"Ένας ορισμένος αριθμός αμπελουργών θα ήθελε να μειώσει την παραγωγή του σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους βοηθήσουμε".

Ίδια αίσθηση από τη βιομηχανική μεταφορά του προβλήματος από τον Jean-Samuel Eynard, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Επιχειρησιακών Ενώσεων (FDSEA 33): «Όταν η Renault πουλά λιγότερα αυτοκίνητα, κλείνει ένα εργοστάσιο. Ομοίως για τον αμπελώνα, εκτός εάν επιβάλλετε απόδοση 40 hl / ha γεγονός που θα προκαλέσει άλλα προβλήματα. Στην τρέχουσα κατάσταση, η σκληρή δουλειά είναι αναπόφευκτη. Αμπελουργός στην Côtes de Bourg πιστεύει ότι η εκρίζωση 8 έως 10.000 εκταρίων δεν θα είναι αρκετή. "Είναι πρώτα απ 'όλα τα λιγότερο παραγωγικά αμπέλια που θα ξεριζωθούν, είναι όμως περισσότερο ποιοτικά".

Οι συζητήσεις δεν περιορίζονται μόνο στον αμπελώνα. Το εμπόριο παρακολουθεί επίσης αυτά τα ερωτήματα με προσοχή. Ειδικά δεδομένου ότι «η εκρίζωση είναι καταστροφή, είναι καταστροφή να καταδικάσουμε τριάντα χρόνια παραγωγικού δυναμικού!» προειδοποιεί ο Georges Haushalter, αντιπρόεδρος του Bordeaux Negoce. Υπενθυμίζοντας ότι ο παγετός του 2017 είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη διαθέσιμων κρασιών και την έκρηξη των τιμών.

Για ορισμένους παράγοντες, η μαζική εκρίζωση στην ουσία θα ήταν πιο αποτελεσματική, ενώ η διαχείριση της παραγωγής με την αποθεματοποίηση θα ήταν πιο καθησυχαστική και ήπια για να αντιμετωπίσει και τις αντιξοότητες του καιρού.

Η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσταξη κρίσης έχει αναστείλει τις συμβάσεις χύμα οίνων χαμηλής τιμής στους αμπελώνες του Bordeaux και η πρόκληση είναι τώρα για τον τομέα της Gironde να υιοθετήσει εργαλεία για την αναζωογόνηση του εμπορίου και την ενίσχυση της παραγωγής της.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις