ΕΕ: Δεν διαθέτει «πλήρη εικόνα» σχετικά με την προέλευση του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει «πλήρη εικόνα» σχετικά με την προέλευση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοντίζελ που καταναλώνεται στην ΕΕ, αλλά φαίνεται ότι θέλει να αυστηροποιήσει τους κανόνες, σύμφωνα με πηγές.

Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια (UCO) θεωρούνται ως βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς με βάση τα απόβλητα βάσει της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι μπορούν να βοηθήσουν στην αποξήρανση του τομέα των μεταφορών από την Ευρώπη.

Όμως, η ισχύουσα οδηγία δεν κάνει διάκριση μεταξύ εγχώριων συλλεγόμενων λαδιών και εκείνων που εισάγονται από τρίτες χώρες. Και επικριτές προτείνουν ότι μέρος του περιέχει φοινικέλαιο, το οποίο η ΕΕ αποφάσισε να καταργήσει για να επιβραδύνει την αποψίλωση των δασών σε τροπικές χώρες.

Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία ξεκίνησαν επίσημες έρευνες για εταιρείες που φέρεται να πωλούν μη βιώσιμο UCO που περιέχει φοινικέλαιο.

«Όλα τα βιοκαύσιμα πρέπει να πληρούν τα ίδια κριτήρια αειφορίας ανεξάρτητα από την προέλευση της πρώτης ύλης. Επί του παρόντος, η Επιτροπή λαμβάνει μόνο δεδομένα από τα εθελοντικά προγράμματα που έχουν αναγνωριστεί από την Επιτροπή », ανέφεραν οι πηγές, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι τα συστήματα δεν καλύπτουν ολόκληρη την αγορά και ότι δεν είναι βέβαιο ότι όλα τα βιοκαύσιμα που πιστοποιούνται από τα συστήματα καταναλώνονται στην ΕΕ. Τα βιοκαύσιμα με βάση το UCO προωθούνται επίσης σε τρίτες χώρες.

«Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει, καθώς η Επιτροπή έχει εξουσιοδοτηθεί από την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων της Ένωσης που θα της επιτρέπει να εντοπίζει κεντρικά όλα τα βιοκαύσιμα που καταναλώνονται στην ΕΕ», ανέφεραν οι πηγές.

«Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η αναθεωρημένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να εποπτεύει το έργο των οργανισμών πιστοποίησης που διενεργούν τους ελέγχους στο πλαίσιο των εθελοντικών συστημάτων. Αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν περαιτέρω την ευρωστία του συστήματος».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις