SmartPeach: Η ευφυής γεωργία υποστηρίζει την καλλιέργεια ροδάκινου

Η NEUROPUBLIC Α.Ε. συνεργάζεται με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπής Νάουσας και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλυβίων Πέλλας για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας στην καλλιέργεια ροδάκινου, που σκοπό έχουν να επιτρέψουν την παραγωγή ροδάκινου καλύτερης ποιότητας, με μικρότερο κόστος και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου SmartPeach, η NEUROPUBLIC σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες της αναπτύσσει και υλοποιεί υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας που οποίες βασίζονται σε επιστημονικά προγνωστικά μοντέλα για τη φυτοπροστασία και την άρδευση της καλλιέργειας ροδάκινου. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που θα αξιοποιεί δεδομένα από δορυφόρους και από τους αγρομετεωρολογικούς σταθμούς που σχεδιάζει και κατασκευάζει η NEUROPUBLIC, επιτόπιες παρατηρήσεις και μετρήσεις των συνεργαζόμενων γεωπόνων αλλά και καταγραφές των καλλιεργητών εργασιών των παραγωγών.

 

Στόχος της συμβουλευτικής υπηρεσίας άρδευσης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του SmartPeach είναι ο καθορισμός των αναγκών της καλλιέργειας σε αρδευτικό νερό, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται συνεχώς η επάρκεια εδαφικής υγρασίας χωρίς να παρατηρούνται φαινόμενα έλλειψης ή περίσσειας νερού που θα επηρέαζαν σημαντικά την ποιότητα αλλά και το κόστος παραγωγής. Αντίστοιχα, η συμβουλευτική υπηρεσία φυτοπροστασίας ενημερώνει έγκαιρα τον γεωπόνο και τον παραγωγό για τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και εχθρών της καλλιέργειας ροδάκινου, έτσι ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως τα απαραίτητα μέσα φυτοπροστασίας, αποφεύγοντας προληπτικούς, άσκοπους και άκαιρους ψεκασμούς που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος αλλά και στο περιβάλλον.

 

Εκτός από το προφανές οικονομικό όφελος για τον παραγωγό, οι υπηρεσίες αυτές θα έχουν σημαντική συμβολή και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής, καθώς θα συμβάλλουν σημαντικά στην ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και στη μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων όπως τα αρδευτικό νερό.

 

Οι υπηρεσίες αυτές θα εφαρμοστούν μέσα στο επόμενο διάστημα σε οπωρώνες των δύο Αγροτικών Συνεταιρισμών που συμμετέχουν στο σχήμα, με τα αποτελέσματα της εφαρμογής να ανατροφοδοτούν το σύστημα, έτσι ώστε αυτό να παρέχει ακόμη πιο ακριβείς πληροφορίες.

Το SmartPeach χρηματοδοτείται από τη Δράση «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020, με κωδικό έργου Τ1ΕΔΚ-02359.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις