Διαμαρτυρία του ΕΟΑΣΚ στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα

Πανθεσσαλική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, από αγρότες μέλη των Ενωτικών Ομοσπονδιών που κρατώντας πανό έξω από τα γραφεία του Οργανισμού ζητούν να αλλάξει ο κανονισμός και να αποζημιώνονται δίκαια οι αγρότες και να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποιησή του.

Κινητοποιήσεις στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΛΓΑ έχουν προγραμματιστεί σήμερα σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που αποφάσισε το αγροτικό κίνημα μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας μίλησε για απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ αφού καθυστερί και τις εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις δεν είναι δίκαιαες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο κανονισμός δεν καλύπτει ζημιές.

Μάλιστα, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστη από το χαλάζι η βαμβακοπαραγωγή σε περιοχές του Παλαμά, αλλά και τα πεπόνια στα Σέλλανα από ασθένειες που προκάλεσαν οι άκαιρες βροχοπτώσεις, υπογράμμισε το πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος για έναν ΕΛΓΑ που να είναι δημόσιος φορέας, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% των παραγωγή απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναφέρει: «Η κατάσταση με τον ΕΛΓΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αλλά ούτε και να επιτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής που θα επιφέρει νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις.

Σε όλη την χώρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί ο αναχρονιστικός και αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

-Μεγάλη καθυστέρηση στις εκτιμήσεις και στις αποζημιώσεις των δικαιούχων που φτάνει στους 16 μήνες για την καταβολή του 100% .

-Τα έσοδα του ΕΛΓΑ αποκλειστικά στηρίζονται στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων με τις οποίες καλύπτονται και πάγια λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ καθώς οι κυβερνήσεις από το 2011 δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ.

-Ζημιογόνα αίτια που καλύπτονται από τον κανονισμό αλλά ο ΕΛΓΑ δεν τα δέχεται με διάφορες κατάπτυστες προφάσεις ώστε να μην τα αποζημιώνει καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν.

-Δεν παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και αφήνει ακάλυπτα ζημιογόνα αίτια που κάθε χρόνο εμφανίζονται σε καλλιέργειες με συνέπεια οι αγρότες να χάνουν την παραγωγή τους, να μην αποζημιώνονται και να πληρώνουν και από πάνω τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές.

-Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντάξει ζημιογόνα αίτια στην ασφάλιση αλλά με αύξηση των ασφαλίστρων που ήδη είναι υπέρογκα.

thessaliatv.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις