ΕΕ: Πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη γεωργική ποικιλομορφία

Η διαφοροποίηση της παραγωγής τροφίμων είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας και τη δημιουργία ρεαλιστικών επιχειρηματικών μοντέλων για τους αγρότες τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον επίτροπο Janusz Wojciechowski.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση της EURACTIV για την κλιματική αλλαγή και τη σχέση της με την επισιτιστική ασφάλεια, ο Πολωνός Επίτροπος προειδοποίησε για τους κινδύνους συγκέντρωσης του ίδιου τύπου παραγωγής σε μεμονωμένες περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου.

«Η αγροποικιλότητα είναι πολύ σημαντική και θα υποστηρίξουμε τους αγρότες που αποφασίζουν να μην έχουν μια κατεύθυνση παραγωγής», είπε.

Για τον Επίτροπο, η διαφοροποίηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της έκθεσης σε οικονομικές κρίσεις που προκλήθηκαν από την υπερβολική εξάρτηση από οικονομικούς εταίρους εκτός ΕΕ, όπως συνέβη πρόσφατα με το ρωσικό εμπάργκο και τα τιμολόγια των ΗΠΑ.

«Ορισμένοι τομείς της γεωργίας πρέπει να προμηθεύουν τα ζώα σε όλη την Ευρώπη, να τρέφονται από ωκεανούς, εποχιακούς εργαζόμενους από χώρες εκτός της ΕΕ και αναζητούν την αγορά στην Κίνα. Αυτό δεν είναι καλό για την επισιτιστική ασφάλεια», είπε.

Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για τη διαφοροποίηση της γεωργίας στο μέλλον, αλλά επίσης ότι ένα μέρος του προτεινόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ και το σχέδιο ανάκαμψης είναι εν μέρει αφιερωμένο σε αυτό.

«Τώρα υπάρχει προϋπολογισμός για να κάνουμε τη γεωργία μας πιο ανθεκτική και πιο διαφοροποιημένη», κατέληξε.

Για τον Τάσο Χανιώτη, διευθυντή στρατηγικής, απλούστευσης και ανάλυσης πολιτικής στη DG AGRI της Επιτροπής, η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι να βρεθούν διαφορετικές απαντήσεις σε διάφορα προβλήματα.

«Δεν είναι όλα τα μέρη του κόσμου τα ίδια, δεν είναι όλα τα μέρη της Ευρώπης. Ούτε καν όλα τα μέρη ενός κράτους μέλους είναι τα ίδια », τόνισε.

«Υπάρχουν τμήματα των ευρωπαϊκών εδαφών όπου πρέπει να χρησιμοποιείτε περισσότερο λίπασμα και άλλα όταν χρειάζεστε λιγότερα», είπε και πρότεινε να επικεντρωθεί στην υγεία του εδάφους και την υγεία των φυτών.

Ο Χανιώτης είπε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να βασίζεται περισσότερο στο τι θα μπορούσε να προσφέρει η επιστήμη, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στη γνώση και τη μεταφορά γνώσης.

«Και εκεί είναι που ο ρόλος της ανάκτησης της εμπιστοσύνης στα δημόσια ιδρύματα γίνεται εξαιρετικά σημαντικός», είπε.

Ο Erik Frywald, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Syngenta, συμφώνησε ότι η βιομηχανία συμμετέχει στο κλείσιμο αυτών των κενών γνώσεων, μαθαίνοντας περισσότερα για την υγεία του εδάφους.

«Είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτές και διαφανείς συζητήσεις σχετικά με την υγεία των φυτών και ποια προϊόντα είναι ασφαλή και πώς να τα χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο», είπε.

Τόνισε επίσης, ότι η ομάδα του υποστηρίζει τη βιολογική γεωργία, αλλά δεν πιστεύει ότι η βιολογική μόνη μπορεί να εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την εξασφάλιση επαρκών υγιών και προσιτών τροφίμων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις