Αναδρομικά: Τέλος στην αγωνία χιλιάδων συνταξιούχων βάζει το ΣτΕ
Αναδρομικά Συντάξεις ΣτΕ

Η υπόθεση οδηγήθηκε στην ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου μετα από προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου του 2015 με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που τέθηκαν σε ισχύ από 1.1.2013

Τέλος στην αγωνιά χιλιάδων συνταξιούχων θα βάλει εκτός απροόπτου σήμερα Τρίτη 14 Ιουλίου η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφαινόμενη για το θέμα των αναδρομικών τους.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στην ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου μετά από προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου του 2015 με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που τέθηκαν σε ισχύ από 1.1.2013, με μνημονιακούς νόμους.

Στη συνέχεια μεσολάβησε ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά λόγω των χιλιάδων προσφύγων στα διοικητικά δικαστήρια για αξίωση αναδρομικών μετά την απόφαση του 2015, ο ΕΦΚΑ με αίτημα του ζήτησε την εφαρμογή της πρότυπης δίκης προβάλλοντας το επιχείρημα ότι  στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας (Πρωτοδικεία και Εφετεία)  εκκρεμούν περίπου 6.000 αγωγές συνταξιούχων, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές για το επίμαχο θέμα.

Το αίτημα του ΕΦΚΑ έγινε δεκτό από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΣτΕ υπό την προεδρία της τότε πρόεδρου της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και με μέλη τους αντιπροέδρους Αθανάσιο Ράντο και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου. Στην συνέχεια, αφού έγινε δεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ,  σύμφωνα με το νόμο 3900/2010, «πάγωσαν» όλες οι εκκρεμείς δίκες των συνταξιούχων στα Διοικητικά Δικαστήρια για τις περικοπές των συντάξεων τους, όπως και η έκδοση αποφάσεων, αλλά και η εκτέλεση  όλων των αποφάσεων των Διοικητικών  Δικαστηρίων.

Η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 10η Ιανουαρίου και όπως όλα δείχνουν την Τρίτη αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις