Δόθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού ελαιολάδου

Τα βραβεία του 6ου Παγκρήτιου διαγωνισμού ελαιολάδου που συνδιοργάνωσαν, η Περιφέρεια Κρήτης, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, σε συνεργασία με όλους τους ελαιοκομικούς φορείς του νησιού, απονεμήθηκαν χθές σε εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Τα βραβεία δόθηκαν από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τους αντιπεριφερειάρχες, Μανόλη Χνάρη και Νίκο Συριγωνάκη, τον πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Αντώνη Τζεδάκη, και από μέλη της διοίκησης του φορέα.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 57 δείγματα, εκ των οποίων 18 Βιολογικής καλλιέργειας και 39 συμβατικής. Οι εκπρόσωποι των βραβευθέντων επιχειρήσεων ευχαρίστησαν την Περιφέρεια για την συνολική στήριξη της και μέσα από τον διαγωνισμό για τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί για την ανάδειξη του Κρητικού ποιοτικού ελαιολάδου στην εσωτερική και διεθνή αγορά.

 

Ο κ. Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των βραβευθέντων επιχειρήσεων τυποποιημένου ελαιολάδου ευχαρίστησε για την συμμετοχή, και το ανθρώπινο δυναμικό του νησιού που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια –όπως είπε- για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, που αποτελεί το «χρυσάφι» της Κρήτης και αναδεικνύεται παγκοσμίως.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Μανόλης Χνάρης ανέφερε: «Παρά την δύσκολη συγκυρία, λόγω της  προβληματικής ελαιοκομικής περιόδου, σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού, διοργανώσαμε τον 6ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου.  Σκοπός μας ήταν, να στηρίξουμε τους παραγωγούς και τυποποιητές, για την προσπάθεια που έκαναν, προκειμένου να παράξουν ένα ποιοτικό προϊόν. Ένας διαγωνισμός, που έχει γίνει πλέον θεσμός και έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη του προϊόντος, αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας, για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, με βάση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του».

Η ανάδειξη των ποιοτικότερων τυποποιημένων Κρητικών ελαιολάδων για την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020, πραγματοποιήθηκε από την κριτική επιτροπή, ακολουθώντας το παγκόσμιο πρότυπο ποιότητας, Mario Solinas, με συντονίστρια της διαδικασίας την υπεύθυνη του Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης ελαιολάδου της Α.Σ Ρεθύμνης, Ελευθερία Γερμανάκη.

Τα βραβεία

Στη συμβατική καλλιέργεια τα τρία πρώτα βραβεία, Χρυσή- Αργυρή και Χάλκινη ελαία, κέρδισαν κατά σειρά.

«Κολυμβάρι εξαιρετικά παρθένο» της εταιρείας Terra Creta, «Ταξίδι» της εταιρείας Vita Universals και «Grand Cry» της Terra Creta.

Στη βιολογική καλλιέργεια τα τρία πρώτα βραβεία δόθηκαν στις ετικέτες. «Βιολογικό Εξαιρετικά Παρθένο» της Terra Creta, «Pamako mountain organic monovariarity» της Pamako, και «Pamako organic blend» της Pamako.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις