ΕΕ: Απαιτούνται 200 δισ. ευρώ για την κατασκευή ευρυζωνικής υποδομής σε αγροτικές περιοχές

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να επενδύσει περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου οι πολίτες στις αγροτικές περιοχές να έχουν ευρυζωνική πρόσβαση τουλάχιστον 100 megabit ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τον Harald Gruber, επικεφαλής του τμήματος ψηφιακών υποδομών στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) .

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η EURACTIV στις 9 Ιουλίου, ο Gruber τόνισε την ανάγκη να ωθήσει τον ιδιωτικό τομέα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι εφικτό με επιδοτήσεις, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείτε έξυπνα δημόσια χρήματα», δήλωσε ο Gruber, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί η ιδιωτική χρηματοδότηση όπου είναι δυνατόν.

«Έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία με χρηματοοικονομικά μέσα για το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε ιδιωτικά με δημόσια χρήματα, είτε μέσω εγγυήσεων είτε με άλλους μηχανισμούς, βασικά για να παρακινήσετε τον ιδιώτη επενδυτή να επενδύσει σε υποδομές […] όπου μόνο για τις δυνάμεις της αγοράς δεν θα ήταν κερδοφόρο ,» είπε.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ χρηματοδοτεί έργα για τη βελτίωση της σύνδεσης στο Διαδίκτυο σε αγροτικές περιοχές για πολλά χρόνια, αλλά τα κράτη μέλη εξακολουθούν να υστερούν. Το στέλεχος λέει τώρα ότι αυτή η οικονομική υποστήριξη θα συνεχιστεί μετά το 2021.

Ενώ στις αστικές περιοχές κατά μέσο όρο το 86% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, περισσότερο από το 40% των σπιτιών σε αγροτικές περιοχές εξακολουθούν να μην το έχουν.

Η ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα της Ευρώπης θεωρείται απαραίτητη για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει προτεραιότητα στην Πράσινη Συμφωνία και στο πολυαναμενόμενο Ταμείο Ανάκαμψης που θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Παρασκευή (17 Ιουλίου).

Αντιμέτωποι με ένα αυξανόμενο κενό ψηφιακών δεξιοτήτων και τη διαρροή εγκεφάλων των νεότερων γενεών, οι αγροτικές περιοχές αναμένεται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην πράσινη κατεύθυνση της Ευρώπης.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, δήλωσε ότι το στέλεχος είχε ως στόχο να εντείνει τη δράση για την ενίσχυση των ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης και επίσης να διερευνήσει περαιτέρω τις δυνατότητες των λεγόμενων «έξυπνων χωριών».

Ο Πολωνός Επίτροπος τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της ευρυζωνικής υποδομής των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, ώστε έξυπνες λύσεις όπως η γεωργία ακριβείας να είναι σε θέση να προσφέρουν απτά αποτελέσματα για τη γεωργία και τις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις