Αυξάνουν οι πιέσεις στους κανόνες της ΕΕ για τις πράσινες δαπάνες ανάκαμψης

Μια διακομματική ομάδα νομοθετικών οργάνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - από την αριστερή προς την κεντροδεξιά - έγραψε μια κοινή επιστολή με την οποία ζητούσε η προτεινόμενη από την ΕΕ ταμείο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ να ευθυγραμμιστεί στενά με τους κλιματικούς στόχους του μπλοκ.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται να συναντηθούν την Παρασκευή (17 Ιουλίου) σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσουν μια συμφωνία σχετικά με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ για το επόμενο επτά χρόνια (2021-2027), καθώς και την ανάκτηση 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του μπλοκ χρηματοδότηση από την κρίση του COVID-19

Τόσο ο προϋπολογισμός όσο και το ταμείο ανάκτησης θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ψήφο έγκρισης μόλις οι ηγέτες συμφωνήσουν σε αυτό, δίνοντας στους ευρωβουλευτές ένα αποτελεσματικό δικαίωμα αρνησικυρίας επί των προτάσεων.

«Όλοι συμφωνούμε ότι το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να ενσωματωθεί σε μια πολύ ξεκάθαρη αφήγηση: θα πρέπει να είναι το πρώτο σχέδιο ανάκαμψης που ευθυγραμμίζεται με τη Συμφωνία των Παρισίων», λέει η επιστολή, που εστάλη στον πρόεδρο της συνόδου κορυφής της ΕΕ Τσαρλς Μισέλ την Τετάρτη (14 Ιουλίου).

Συγκεκριμένα, η πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ «θα συνδεθεί με τη δέσμευση των κρατών μελών σε εθνικό στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και να συμβάλει στην επίτευξη των νέων στόχων της Ένωσης για το κλίμα το 2030, οι οποίοι θα ενημερωθούν έως το τέλος του έτους, Οι κατασταλτικές καταστάσεις.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι όλα τα χρήματα ανάκτησης που καταβάλλονται στα κράτη μέλη της ΕΕ «θα πρέπει να σέβονται την αρχή « μην κάνετε σημαντική ζημιά »» που κατοχυρώνεται στην ταξινόμηση της πράσινης χρηματοδότησης της ΕΕ, το βιβλίο κανόνων του μπλοκ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Η επιστολή υπογράφηκε από πέντε κορυφαίους ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Pascal Canfin (Renew Europe), Lídia Perreira (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Simona Bonafè (Σοσιαλιστές και Δημοκρατικοί), Bas Eickhout (Πράσινοι) και Silvia Modig (European United Left / Nordic Green Left).

Οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν σε συμφωνία τόσο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσο και για το ταμείο ανάκτησης όταν συναντηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο. Και παρόλο που η προσθήκη πράσινων «συνθηκών» στις δαπάνες της ΕΕ δεν είναι το πιο καυτό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι ηγέτες θα συμφωνήσουν επίσης.

Σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που απείχε από έναν στόχο σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών σε καθαρό μηδέν έως το 2050, λέγοντας ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην οικονομία της.

Εάν οι ηγέτες της ΕΕ αποτύχουν να προσδώσουν πράσινες χορδές στο προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης, με την ονομασία «Επόμενη γενιά ΕΕ», αυτό θα τους οδηγήσει πιθανώς σε μια πορεία σύγκρουσης με το Κοινοβούλιο, το οποίο φαίνεται αποφασισμένο να επιβάλει τους πράσινους κανόνες.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις