Καπνοπαραγωγοί Θράκης: Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Επιστολή προς τον Υπουργό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέα Λυκουρέντζο, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, απέστειλε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεϊν.

«Ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης αποτελείται από περίπου 6.000 ενεργούς καπνοπαραγωγούς οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν μόνο προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Οι καπνοπαραγωγοί μας είναι στην πλειοψηφία τους μικροκαλλιεργητές με μικρούς κλήρους και σε πολλές περιπτώσεις η καλλιέργεια καπνού αποτελεί μονοκαλλιέργεια», αναφέρει ο κ. Χουσεϊν και παραθέτει προβλήματα που, όπως υποστηρίζει, «έχουν εξοντώσει οικονομικά» τους καπνοκαλλιεγητές. «Ζητάμε πλέον βοήθεια γιατί δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε στα οικονομικά βάρη των οικογενειών μας», τονίζει.

«Την εσοδεία 2019 και έπειτα από έντονα καιρικά φαινόμενα, που επικράτησαν στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ροδόπης το καλοκαίρι του 2019 και ενώ οι εκτιμήσεις της Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. έχουν πραγματοποιηθεί οι καπνοπαραγωγοί μας ακόμη δεν έχουν πάρει το 35% τις αποζημιώσεις τους», αναφέρει ο πρόεδρος.

Καταστροφές το 2020.
Στην ίδια επιστολή σημειώνει: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα και έπειτα από καθημερινή σχεδόν εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων με έντονες χαλαζοπτώσεις, προκλήθηκαν πολλές ζημιές σε καπνοχώραφα και καπνοσπορεία στον Νομό Ροδόπης, σε περιοχές των Δήμων Ιάσμου, Κομοτηνής, Αρριανών και Σαπών, καθώς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι προκλήθηκαν ζημιές από χαλάζι και σε περιοχές του Έβρου.
Ζητάμε για τις άμεσες ενέργειες σας έτσι ώστε να γίνουν οι αναγγελίες για την δήλωση και την εκτίμηση των ζημιών, καθώς και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από το χαλάζι περιοχών από την υπηρεσία του ΕΛ.Γ.Α.».

Και η επιστολή του πρόεδρου καταλήγει: «Επίσης στη φετινή εσοδεία παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις και έντονη προσβολή από Νεκρωτική ίωση σε ποσοστό 40 – 50%. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Όπως καταλαβαίνετε οι καπνοπαραγωγοί μας πλέον είναι σε πολλή δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο καπνός αποτελεί το κύριο εισόδημά τους, πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλοί από αυτούς φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειες τους. Ζητάμε να στηρίξετε την καπνοκαλλιέργεια με κάθε τρόπο, έτσι ώστε να παραμείνει ο κόσμος στις περιοχές τους και να μην αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, για να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις