ΕΕ: Οι αγρότες χρειάζονται περισσότερη προστασία

Η ευρωπαϊκή γεωργία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες συζητούν τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τελικά τον χάρτη πορείας για τη στρατηγική «Farm to Fork», την πρώτη ολοκληρωμένη πολιτική τροφίμων του μπλοκ, ενώ μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Μεξικό, εάν επικυρωθεί, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα της ΕΕ. Αλλά αυτό που λείπει δυστυχώς από αυτήν την αναταραχή της διεθνούς διαπραγμάτευσης και της ρυθμιστικής τροποποίησης είναι η προστασία των αγροτών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις τεχνητά διογκωμένες τιμές.

Αυστηροί κανονισμοί στο εσωτερικό, μεγαλύτερη ευελιξία στο εξωτερικό;

Η εκτεταμένη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με το Μεξικό, την οποία η ΕΕ ολοκλήρωσε τον Απρίλιο, αλλά η οποία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το γαλλικό κοινοβούλιο, έχει ήδη προκαλέσει έντονη αντίδραση από τους αγρότες παντού. Κυρίαρχος μεταξύ των ανησυχιών τους είναι ο φόβος ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό από μεξικανούς αγρότες. Με την εξαίρεση σχεδόν όλων των προϊόντων του Μεξικού από τους δασμούς της ΕΕ, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανοίγει την πόρτα σε περίπου 20.000 τόνους μεξικάνικου βοείου κρέατος ετησίως και τεράστιες ποσότητες μεξικάνικου χοιρινού κρέατος και πουλερικών - προϊόντα που μέχρι τώρα εξαιρέθηκαν από την ευρωπαϊκή αγορά για θέματα υγείας και ασφάλειας.

Οι ευρωπαϊκές γεωργικές ενώσεις ανησυχούν από την εμπορική συμφωνία και προειδοποίησαν ότι κινδυνεύει να ξεκινήσει μια «κούρσα προς τα κάτω» για πρότυπα περιβάλλοντος και ασφάλειας.

Τη στιγμή που η στρατηγική «Farm to Fork» επιδιώκει να αυξήσει τα πρότυπα για τα τρόφιμα της Ευρώπης επιβάλλοντας αυστηρά πρότυπα στους αγρότες, δεν είναι καθόλου περίεργο να επιτρέπονται οι εισαγωγές τροφίμων από χώρες με λιγότερο αυστηρά ρυθμιστικά καθεστώτα.

Πάνω και πέρα από τις ανησυχίες ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα μπορούσε να οδηγήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές να καταλήγουν σε είδη διατροφής που δεν συμμορφώνονται με τις συνήθεις απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας του μπλοκ, οι ευρωπαίοι παραγωγοί θα βρίσκονται φυσικά σε μειονεκτική θέση έναντι των μεξικανών αγροτών που δεν πρέπει να επιβαρυνθούμε με το επιπλέον κόστος συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Υπερβολική κατανάλωση ουσιαστικών λιπασμάτων που μειώνουν τα κέρδη των Ευρωπαίων αγροτών

Ακόμα κι αν η νέα εμπορική συμφωνία με το Μεξικό δεν επικυρωθεί, υπάρχουν και άλλες πολιτικές που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαίων αγροτών και τους επιβάλλουν επιπλέον κόστος. Ενώ ο γεωργικός τομέας της ΕΕ καθίσταται αποτελεσματικότερος στη χρήση θρεπτικών ουσιών, οι υψηλοί δασμοί που επιβάλλει η ΕΕ σε ορισμένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα νιτρικά λιπάσματα, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό επιπλέον κόστος το οποίο προειδοποίησαν οι ευρωπαίοι αγρότες να βλάψουν την ικανότητά τους να ανταγωνιστούν την παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με τις γαλλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα λιπάσματα αντιπροσωπεύουν έως και το 21% του κόστους των αγροτών και διατηρεί το κόστος εισαγωγής τεχνητά υψηλό καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης ικανοποιείται από τις εισαγωγές.

«Είναι μια νέα επίθεση στα έσοδά μας και στην ανταγωνιστικότητα των Γάλλων παραγωγών σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και παντζαριών», δήλωσε μια γαλλική ένωση αγροτικών ενώσεων. Οι παραγωγοί αυτών των καλλιεργειών δεν μπορούν να αλλάξουν προϊόντα και δεν είναι σε θέση να μεταβιβάσουν αυτό το αυξημένο λειτουργικό κόστος στους καταναλωτές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μένουν στο περιθώριο.

Τα περιθώρια στενεύουν

Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό, δεδομένου ότι οι ευρωπαίοι αγρότες τρέχουν επί του παρόντος από όλες τις πλευρές από οικονομικές αντιξοότητες. Ακόμη και πριν από την πανδημία του κοροναϊού, η τελευταία αξιολόγηση της Eurostat σχετικά με τις επιδόσεις του γεωργικού τομέα της ΕΕ, από το Νοέμβριο του 2019, έδειξε ότι το κόστος εισροής των γεωργών - για λιπάσματα, καθώς και για άλλα απαραίτητα είδη, όπως σπόροι και ζωοτροφές - αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι η αξία που παράγεται από τον γεωργικό τομέα.

Η έκθεση της Eurostat σημείωσε επίσης ότι τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ σημείωσαν πτώση του πραγματικού εισοδήματος στον γεωργικό τομέα, ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, σημείωσαν εξαιρετικά απότομες μειώσεις που τις ευθυγραμμίζουν με τα χαμηλά του 2005. Επιπλέον, τα εισοδήματα των αγροτών στην ΕΕ-27 έχουν μείνει σταθερά πίσω από την προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη οικονομία - ακόμη και με ουσιαστική υποστήριξη από την ΚΑΠ. Μια σταθερή μείωση της δεξαμενής γεωργικής εργασίας έχει επιδεινώσει περαιτέρω τον κλάδο και οι προσπάθειες της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης έλλειψης εργατικού δυναμικού απέδωσαν μέχρι στιγμής ανάμεικτα αποτελέσματα.

Ο Covid-19 επισημαίνει τα αδύνατα σημεία της ευρωπαϊκής γεωργίας

Η πανδημία του κορανοϊού έχει επιδεινώσει μόνο αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα και άσκησε πίεση στους ευρωπαίους αγρότες. Οι αλυσίδες εφοδιασμού διακόπηκαν δραματικά. Ορισμένοι αγρότες αναγκάστηκαν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες τους ή να τους αφήσουν να σαπίσουν καθώς τα κλειστά σύνορα σε όλη την Ευρώπη εμπόδισαν τους εποχιακούς εργαζόμενους να ταξιδέψουν για να συγκομίσουν τα προϊόντα.

Παρά τη χρηματοδότηση κρίσεων από την ΕΕ, έρευνες έχουν δείξει ότι η εμπιστοσύνη των αγροτών της ΕΕ στον τομέα έχει βυθιστεί εν μέσω της κρίσης στη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διενήργησε ο Ipsos, το ένα τρίτο των μεγάλων αγροτών της ΕΕ αμφισβητούν τώρα τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της γεωργίας ως επιχείρησης, ενώ το 65% των παραγωγών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ προβλέπουν ότι θα δουν αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης, οι αγρότες που ρωτήθηκαν, κάλεσαν την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τις διακυμάνσεις των τιμών και να αποτρέψει τον στρεβλωμένο ανταγωνισμό. Ήταν σαφές ακόμη και πριν από την πανδημία ότι υπήρχαν ατέλειες στη γεωργική πολιτική της ΕΕ - από το να επιτρέπεται η εισαγωγή τροφίμων από λιγότερο αυστηρά και, συνεπώς, λιγότερο δαπανηρά, ρυθμιστικά καθεστώτα μέσω συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών, έως την επιβολή πρόσθετων δαπανών στους ευρωπαίους αγρότες για την προστασία Ευρωπαίοι παραγωγοί λιπασμάτων - οι οποίοι είχαν ήδη στενά περιθώρια στον γεωργικό τομέα του μπλοκ.

Με τη βιομηχανία που βρίσκεται σε κρίση εν μέσω της πανδημίας του ιού κοροναϊού και της συνοδευτικής οικονομικής ύφεσης, η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να αντέξει αυτά τα βάρη στους ώμους των αγροτών της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις