Σκότωσε ο Κορονοϊός τη βιομηχανία πετρελαίου;

Η θεαματική κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου που προκλήθηκε από την πανδημία του ιού του κορανοϊού έθεσε στα χαμηλότερα - και τα περισσότερα ρυπογόνα - έργα πετρελαίου όπως η άμμος πίσσας σε στασιμότητα, μια εξέλιξη ορισμένων αναλυτών λένε ότι θα μπορούσε να είναι οριστική.

Παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει εν μέρει από τη συντριβή της αγοράς του Απριλίου, δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα επίπεδα πριν από την κρίση και οι αναλυτές της αγοράς αναρωτιούνται αν θα το κάνουν ποτέ.

«Οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που περίμεναν οι εταιρείες», δήλωσε ο Andrew Grant από την Carbon Tracker, μια εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο και ερευνά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ως αποτέλεσμα, «οι εταιρείες πετρελαίου βρίσκονται ακόμη σε μια κατάσταση όπου περικόπτουν τα έργα τους», δήλωσε ο Grant στο EURACTIV σε τηλεφωνική συνέντευξη.

«Τα πραγματικά υψηλού κόστους έργα όπως η άμμος πετρελαίου βρίσκονταν ήδη σε πολύ δύσκολο μέρος» πριν από την κρίση και τώρα είναι έργα κόστους μεσαίου εύρους όπως τα σχιστόλιθα, τα οποία τίθενται υπό αμφισβήτηση, είπε.

Το Tar sands φαινόταν ελκυστικό όταν οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονταν γύρω στα 100 $ το βαρέλι το 2011-2014. Όμως, με τις τιμές σήμερα περίπου 40 $ ανά βαρέλι, νέα έργα έχουν τεθεί σε πάγο και δεν είναι σαφές εάν θα προχωρήσουν ποτέ.

Η ExxonMobil ήταν η τελευταία εταιρεία πετρελαίου που ενέκρινε ένα έργο άμμου πετρελαίου - στην περιοχή της Βόρειας Αλμπέρτας του Καναδά στα τέλη του 2018 - και ίσως είναι το τελευταίο, πρότεινε ο Grant.

«Αυτά τα έργα πετρελαίου άμμου δεν προχώρησαν σε καμία περίπτωση», εξήγησε, επισημαίνοντας ότι η ExxonMobil είχε ήδη καθυστερήσει την ανάπτυξη στον καναδικό ιστότοπό της, όπου η πρώτη παραγωγή αναμενόταν το 2022.

Τώρα, είναι έργα σε «καμπύλη μέσου του κόστους, για παράδειγμα, έργα σχιστόλιθου» που αντιμετωπίζουν προβλήματα, επεσήμανε ο Grant. Το πετρέλαιο σχιστόλιθου κάποτε δημιούργησε μεγάλη ανάπτυξη για τη βιομηχανία «αλλά τώρα βλέπουμε πολύ περισσότερες πτωχεύσεις σε τέτοιου είδους εταιρείες», είπε.

Η Chesapeake Energy, η πρωτοπόρος γεώτρηση σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στα τέλη Ιουνίου, επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες και συσσώρευση χρέους που επιδεινώθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου του Απριλίου.

Περισσότεροι από 200 παραγωγοί πετρελαίου υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέφερε το Guardian. Και αυτή η τάση φαίνεται απίθανο να σταματήσει, κρίνοντας από τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

«Ο κίνδυνος για τις προοπτικές της αγοράς μας είναι σχεδόν σίγουρα προς τα κάτω», δήλωσε ο IEA στις προοπτικές του για την αγορά πετρελαίου τον Ιούλιο. «Ενώ η αγορά πετρελαίου έχει αναμφισβήτητα σημειώσει πρόοδο από τον« Μαύρο Απρίλιο », η μεγάλη και σε ορισμένες χώρες, η επιτάχυνση του αριθμού των περιπτώσεων COVID-19 είναι μια ανησυχητική υπενθύμιση ότι η πανδημία δεν είναι υπό έλεγχο», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις