Ουκρανία: Οι αγρότες του σαλιγκαριού φοβούνται την κατάρρευση λόγω lockdown

Κάτοικοι της Voynivka νότια της πρωτεύουσας Κίεβο θα κρυφοκοιτούσαν πάνω από το φράχτη της παλιάς γαλακτοκομικής φάρμας όπου η διευθύντρια Γιούλια Κορέτσκα κράτησε τα σαλιγκάρια για να ρωτήσει αν οι άνθρωποι τα έτρωγαν πραγματικά.

«Με κάλεσαν τη μητέρα του σαλιγκαριού», γέλασε, περιτριγυρισμένη από ξύλινα κουτιά σαλιγκαριών σε ένα καταπράσινο λιβάδι κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Η εκκολαπτόμενη βιομηχανία σαλιγκαριών της πρώην Σοβιετικής Ουκρανίας διαθέτει πλέον περίπου 400 αγροκτήματα που έχουν βρει ανυπόμονοι αγοραστές σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Όμως, οι σαρωτικοί περιορισμοί του κορανοϊού που έβαλαν την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, απειλούσαν να εξαλείψουν τα νεοσύστατα αγροκτήματα σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.

Οι περισσότεροι αγρότες σαλιγκαριών στην Ουκρανία - όπου η λιχουδιά δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί - βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις σε εστιατόρια στην Ευρώπη, όπου οι οικονομίες εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν σε προ-πανδημικά επίπεδα μετά από μήνες lockdown.

«Πέρυσι όλα ήταν υπέροχα. Φέτος είναι το ακριβώς αντίθετο », λέει ο Sergiy Danileyko, ο οποίος κατέχει το αγρόκτημα Ravlik-2016 στη Βοϊνίβα και διευθύνει μια αποθήκη στην Ισπανία.

Οι χαμένες παραγγελίες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη κοστίσει τον Danileyko 55.000 ευρώ (63.748 $), είπε, ενώ τα σαλιγκάρια που προορίζονται για παράδοση εξαφανίζονται στα ψυγεία.

Έκρηξη πριν από τον ιό

Η Yuliya Nastasivna, διευθυντής του αγροκτήματος Ravlykova Khata στην περιοχή Zhytomyr δυτικά του Κιέβου, έχει επίσης αγωνιστεί να αλλάξει μετοχές.

Παραδέχεται ότι οι εγχώριες πωλήσεις πιθανότατα δεν θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από την Ευρώπη, καθώς τα σαλιγκάρια είναι πολύ ακριβά για τους περισσότερους Ουκρανούς και εξακολουθούν να είναι μια μαγειρική περιέργεια.

«Εάν δεν υπάρχει εξαγωγή, τότε φοβάμαι ότι όλοι οι αγρότες θα καταρρεύσουν», λέει.

Ο Ναστασίβνα ανησυχεί ότι οι προοπτικές θα είναι ιδιαίτερα ζοφερές αν η Γαλλία και η Ισπανία τεθούν ξανά σε κλειδώματα αργότερα μέσα στο έτος, εάν υπάρχει αύξηση των λοιμώξεων.

«Πρέπει να επιβιώσουμε», είπε η Κορέτσκα στο AFP στο αγρόκτημα της Βοϊνίβα. "Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε όλα αυτά."

Πριν από την πανδημία, η βιομηχανία σαλιγκαριών της Ουκρανίας άνθισε.

Οι παραγωγοί παραδόθηκαν πέρυσι περίπου 250 τόνους στην Ευρώπη - από μόλις 93 το 2018 - σύμφωνα με στοιχεία του παρατηρητή καταναλωτών της Ουκρανίας.

Μια εθνική ένωση παραγωγών δήλωσε ότι αναμένει από τους αγρότες να αποδώσουν 1.000 τόνους φέτος σε σύγκριση με 200-300 τόνους το 2019.

Τα σαλιγκάρια της Ουκρανίας έχουν μεγάλη ζήτηση επειδή είναι φθηνά και καλής ποιότητας, λέει ο Nastasivna.

Οι εξαγωγές περιλαμβάνουν πανιά κήπου - που προτιμά η Ναστασίβνα και άγρια ​​σαλιγκάρια που λέει «μυρωδιά του εδάφους».

«Πολλοί ξένοι δεν πιστεύουν καν ότι υπάρχουν Ουκρανία. Όταν το ανακαλύψουν, θέλουν να ξέρουν όλο και περισσότερα ».

Ο κύριος ανταγωνιστής της χώρας, η Πολωνία, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της συμμετοχής της στην ΕΕ, είπε, και οι Ουκρανοί αγρότες εργάζονται για να προσελκύσουν τους Ευρωπαίους πελάτες μειώνοντας τις τιμές κατά περίπου 10%.

Η στρατηγική είδε τις ασφαλείς πωλήσεις της στη Γαλλία για πρώτη φορά φέτος και πριν από την πανδημία ήταν σε συνομιλίες με αγοραστές στην Ιταλία.

Ο Danileyko και ο συνεργάτης του διαπραγματεύονταν εν τω μεταξύ με τις ασιατικές αγορές και ανέπτυξαν προϊόντα με βάση το σαλιγκάρι, όπως spreads και κατεψυγμένα προϊόντα.

«Έχουμε μια πολύ μεγάλη ποικιλία από escargot, αρτοσκευάσματα, κατεψυγμένα φιλέτα, φιλέτα σε βάζα», δήλωσε ο 43χρονος που επίσης καθοδηγεί άλλους αγρότες.

«Έχουμε ακόμη και μπιφτέκια.»

Παρά τη δημοτικότητά τους στο εξωτερικό, τα ουκρανικά σαλιγκάρια δεν έχουν ακόμη βρει εύνοια στο σπίτι, όπου είναι απαγορευτικά ακριβό και πολύ περίεργο για τους περισσότερους επισκέπτες.

Ωστόσο, η Άννα Μίλερ, διευθύντρια του εστιατορίου Tres Francais στο κέντρο του Κιέβου, λέει ότι οι πελάτες της ξεφεύγουν από τις γαστρονομικές ζώνες άνεσής τους και τα σαλιγκάρια γίνονται πιο δημοφιλή.

«Αν συγκρίνουμε με οκτώ χρόνια πριν, τότε, φυσικά, τα σαλιγκάρια έχουν γίνει πιο οικεία στους επισκέπτες μας», λέει.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις