Brexit: Η μείωση της ελαιοκράμβη αυξάνει τους φόβους για τους αγρότες

Η παραγωγή ελαιοκράμβης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο σε 15 χρόνια μετά την απαγόρευση εντομοκτόνων της ΕΕ και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, αφήνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο όλο και περισσότερο βασισμένο στις εισαγωγές από χώρες όπως η Ουκρανία όπου εξακολουθούν να επιτρέπονται τα φυτοφάρμακα.

Οι αγρότες φοβούνται ότι παρόμοιες αποκλίσεις μπορεί να συμβούν συχνότερα εάν οι εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit επιτρέπουν εισαγωγές τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο που παράγονται χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες και τεχνικές που απαγορεύονται στην εγχώρια αγορά.

Η ΕΕ απαγόρευσε τρεις τύπους φυτοφαρμάκων νεονικοτινοειδών το 2018, βασιζόμενοι σε προηγούμενους περιορισμούς για την προστασία των μελισσών μετά από έρευνα που έδειξε ότι οι χημικές ουσίες συνέβαλαν στη μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Η απαγόρευση επέτρεψε την επανεμφάνιση του σκαθάρι μίσχων λάχανου, που καταστρέφει τον ελαιοκράμβη, επίσης γνωστό ως ελαιοκράμβη.

Ο Tom Bradshaw, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών, δήλωσε ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως καθαρού εξαγωγέα ελαιοκράμβης είχε αντιστραφεί. «Φέτος θα είμαστε ένας πολύ σημαντικός εισαγωγέας», είπε. «Η Ουκρανία είναι ένα παράδειγμα μιας χώρας όπου εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται αυτά τα φυτοφάρμακα. Γιατί όμως οι μέλισσες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο σημαντικές από την Ουκρανία; »

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι καλλιεργητές καλλιεργούνται να επηρεάσουν την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για τα φυτοφάρμακα, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τα ευρύτερα πρότυπα τροφίμων μόλις η χώρα εγκαταλείψει την ΕΕ. Η εμπορική πολιτική είναι επί του παρόντος το κύριο πεδίο μάχης και ο κ. Bradshaw είπε ότι τα προβλήματα με τον ελαιοκράμβη έδειξαν τα ζητήματα που διακυβεύονται.

«Εάν λάβετε μια απόφαση με βάση την επιστήμη, αλλά δεν υποχρεώνετε τους άλλους να έχουν τα ίδια πρότυπα παραγωγής, θα έχετε χαμηλότερη τιμή από την αγορά μας», είπε.

Η Άνγκελα Μπόιντεν, γενική γραμματέας του Seed Crushers and Oil Processors Association, δήλωσε ότι η φετινή σοδειά ήταν σε καλό δρόμο με 1,1 εκατομμύρια τόνοι, περίπου το ήμισυ της ποσότητας που χρησιμοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην εγχώρια αγορά, μετά τις χειμερινές πλημμύρες σε συνδυασμό με προβλήματα παρασίτων για να μειώσουν τις αποδόσεις.

Για τους αγρότες, παρέχεται μια «σοδειά» που καλλιεργείται μεταξύ των καλλιεργειών δημητριακών για τη βελτίωση του εδάφους και τη διατήρηση των ζιζανίων σε έλεγχο. Η απώλεια αυτής της λειτουργίας μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις άλλων καλλιεργειών, δήλωσε ο κ. Bradshaw, ο οποίος μερικές φορές καλλιεργεί βρώμη την άνοιξη, αλλά είπε ότι ήταν λιγότερο αποτελεσματικοί για τον έλεγχο των ζιζανίων.

Τα νεονικοτινοειδή χρησιμοποιούνται ως επίδεσμοι στους σπόρους ελαιοκράμβης, από όπου ταξιδεύουν σε όλο το φυτό. Επίσης, χρησιμοποιούνται σε ζαχαρότευτλα και διαταράσσουν τα νευρικά συστήματα των εντόμων.

Ένας αυξανόμενος οργανισμός έρευνας τους έχει συνδέσει με τον φθίνοντα πληθυσμό των μελισσών, αλλά η ΕΕ απαγόρευσε τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιώντας την αρχή της προφύλαξης, η οποία επιτρέπει περιορισμούς στις χημικές ουσίες, ακόμη και όταν δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία βλάβης.

Οι αγρότες έχουν εδώ και πολύ καιρό στρέψει αυτήν την προσέγγιση, η οποία οδηγεί σε μια πιο αποτρεπτική προσέγγιση έναντι των γεωργικών χημικών ουσιών από ό, τι στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, όπου εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται νεονικοτινοειδή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις