Αχαία: Ο κορονοϊός «κρέμασε» την αγροτική παραγωγή
Αχαία Κορονοϊός Αγρότες

Αντιμέτωπη με το εφιαλτικό σενάριο να σαπίσει η αγροτική παραγωγή στα χωράφια, στα κλήματα και στα δέντρα βρίσκεται η Αχαία, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία και την κραυγή αγωνία εκ μέρους παραγωγών και αγροτικών ενώσεων.

Ο κίνδυνος της πλήρους καταστροφής του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή είναι πλέον κάτι παραπάνω από υπαρκτός, με την αρχή να γίνεται από τα οινοστάφυλα και την σταφίδα, η συγκομιδή των οποίων είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, καθώς τα τελευταία χρόνια αυτή διαδικασία είχε αφεθεί εξ’ ολοκλήρου σε εργάτες από την Αλβανία, στους οποίος απαγορεύεται η είσοδος λόγω κορονοϊού.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την παραγωγή στον κάμπο της Αχαΐας, καθώς τα εργατικά χέρια – όπως αποκάλυψε μιλώντας στους patrastimes  ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Παρασκευόπουλος – είναι είδος πολυτελείας, με τους ντόπιους να μην ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Αμάζευτες – εάν δεν υπάρξει θεαματική θετική εξέλιξη – υπάρχει κίνδυνος να μείνουν σε δεύτερο χρόνο και οι ελιές δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν της ελαιοκομικής παραγωγής βασιζόταν σε εργατικά χέρια αλλοδαπών εργατών, για τους οποίος οι πύλες εισόδου λόγω covid-19 παραμένουν κλειστές.

Ο κ. Παραδσκευόπουλος έκανε λόγο για πρωτόγνωρη καταστροφή , με την κατάσταση να μην είναι διαχερίσιμη καθώς  το ντόπιο εργατικό δυναμικό απέχει εδώ και χρόνια από τις συγκεκριμένες εργασίες επιλέγοντας άλλες δουλειές ή ακόμα και το χρηματοδοτικό «εργαλείο» των επιδομάτων.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις