Το σύστημα επισήμανσης ποιότητας τροφίμων
Σύστημα επισήμανσης ποιότητας τροφίμων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των συνεχών επαφών που επιδιώκει με ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πραγματοποίησε την Πέμπτη 30 Ιουλίου τηλεδιάσκεψη με την Ιταλίδα ομόλογό του, Tereza Bellanova.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score σύμφωνα με το οποίο κατηγοριοποιούνται τα προϊόντα με βάση τη διατροφική τους ποιότητα. Το συγκεκριμένο σύστημα παραλείπει ωστόσο να λάβει υπόψη επιμέρους στοιχεία που διαμορφώνουν την πραγματική διατροφική αξία του προϊόντος με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται στην τελική συσκευασία η πραγματική του διατροφική ποιότητα.

Ο κ. Βορίδης επανέλαβε την αντίθεση της χώρας μας σε αυτό το σύστημα, αντίθεση την οποία είχε εκφράσει με παρέμβασή του και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 20ης Ιουλίου, αναφέροντας τα εξής: «Θεωρούμε ότι η σήμανση τροφίμων πρέπει να βασιστεί σε ένα σχήμα ουδέτερο και μη αξιολογικό, που δεν θα βαθμολογεί τη συνολική διατροφική αξία ενός τροφίμου. Έτσι, δεν θα βλάπτονται τα υψηλής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα από τυχόν εσφαλμένη εντύπωση που θα δίνεται στους καταναλωτές».

Η Ιταλίδα Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε και αυτή από την πλευρά της την αντίθεση της χώρας της στη μέθοδο επισήμανσης που προωθείται.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, η Γενική Διευθύντρια Τροφίμων, Χρυσούλα Παπαδημητρίου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζανόπουλος και η Προϊσταμένη Τμήματος Αξιολόγησης Ελέγχων του ΕΦΕΤ, Ασπασία Σαμωνά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις