«Γκάζι» για τη δημιουργία παγκρήτιου φορέα ελαιόλαδου

«Ανοίγουν» τον βηματισμό τους οι συνεταιριστές της Κρήτης για τη δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός παγκρήτιου φορέα διαχείρισης του έξτρα παρθένου κρητικού ελαιόλαδου.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση των συνεταιριστών του νησιού στα Χανιά, με την οποία έκλεισε ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων, το συντονιστικό όργανο που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή οκτώ συνεταιριστών -δύο από κάθε περιφερειακή ενότητα- θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες με επίκεντρο τη νομική μορφή του φορέα, το καταστατικό και το business plan, το οποίο ήδη εκπονείται.

 

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις από το Λασίθι, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την τυποποίηση και διακίνηση του έξτρα παρθένου κρητικού ελαιόλαδου εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς.
Όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα, το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στο Ηράκλειο για την οργάνωση των επόμενων βημάτων. Είναι ένα πολύ δύσκολο, αλλά αναγκαίο εγχείρημα, τόνισε, προσθέτοντας ότι ο νέος φορέας θα έχει αποκλειστικά συνεταιριστικό χαρακτήρα και η νομική μορφή του θα είναι είτε αυτή του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού είτε, πιθανότερα, της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης.

Νέα συμφωνία με την «Αλμπαντάκης Α.Ε.»

Στόχος των συνεταιριστών είναι, όπως είπε, ο νέος φορέας να μπορεί να μπει στην αγορά ελαιολάδου από φέτος. Οι υποδομές υπάρχουν, σημείωσε ο κ. Γαβαλάς και σε αυτές, υπογράμμισε, προστίθεται και το τυποποιητήριο της Ένωσης Ηρακλείου, μετά την αναθεώρηση της συμφωνίας με την “Αλμπαντάκης Α.Ε.». Η νέα συμφωνία θα έρθει άμεσα προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και ακολούθως, πρόσθεσε ο κ. Γαβαλάς, θα συνέλθει η γενική συνέλευση, προκειμένου να ενημερωθεί και να λάβει την τελική απόφαση ως προς την έγκρισή της.

Σύσκεψη για την απόσταξη κρίσης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου αναφέρθηκε και στις φετινές συνθήκες σχετικά με τα αμπελοοινικά προϊόντα. Όπως είπε, η διαδικασία της απόσταξης κρίσης έχει καθυστερήσει και δεδομένου ότι ο τρύγος αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Αυγούστου, δύσκολα συνεταιρισμοί ή ιδιώτες, αλλά και η Ένωση Ηρακλείου θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πιέσεις των παραγωγών για παραλαβή οινοστάφυλων, αν δεν δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες πληρωμής για την απόσταξη κρίσης. Το θέμα θα τεθεί αύριο στις 7.30’ το απόγευμα σε σύσκεψη που συγκαλείται στην Ένωση Ηρακλείου με τη συμμετοχή βουλευτών, του περιφερειάρχη και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, από τους οποίους θα ζητηθεί να ασκήσουν πίεση για την επιτάχυνση της πληρωμής (με τη μορφή προκαταβολής ή άτοκου δανείου).

Κάλεσμα για σταφιδοποίηση

Δεδομένων των προβλημάτων αυτών ο κ. Γαβαλάς καλεί τους αμπελουργούς του νομού να στραφούν προς τη σταφιδοποίηση, επισημαίνοντας την πρόθεση της ΚΣΟΣ να παραλάβει σε καλές τιμές όσες ποσότητες σταφίδας παραχθούν. «Είναι ίσως μια καλή συγκυρία η φετινή να αναβιώσει η κρητική σουλτανίνα, να έχουμε ξανά κρητική σταφίδα, ένα προϊόν που μπορεί να προϋποθέτει περισσότερο κόπο, αλλά θα αποζημιώσει οικονομικά όσους αποφασίσουν να στραφούν στην παραγωγή της» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις