Ιρλανδία: Οι συνέπειες του COVID-19 στα αγροτικά εισοδήματα το 2020

Όπως και άλλοι τομείς της οικονομίας το 2020, ο ιρλανδικός τομέας γεωργικών ειδών διατροφής αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο του COVID-19. Οι αγρότες είναι σχετικά αδύναμοι ενόψει της διαταραχής της αγοράς και καθώς η έκταση του COVID-19 εμφανίστηκε την άνοιξη του 2020, φαίνεται ότι ο αντίκτυπος στα γεωργικά εισοδήματα θα μπορούσε να είναι αρκετά σοβαρός.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στον τομέα από τον ιό, η βοήθεια στον τομέα του βοείου κρέατος έχει προκύψει μέσω πρόσθετων κυβερνητικών ενισχύσεων και στον γαλακτοκομικό τομέα μέσω σταθεροποίησης των τιμών από τους μεταποιητές γάλακτος.

Οι φόβοι σχετικά με την έκταση της μείωσης των τιμών των βασικών προϊόντων μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, με την ανάκαμψη των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων και του βοείου κρέατος να συμβαίνει πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν. Υπήρξε μια ταχύτερη εμφάνιση από το αυστηρό κλείδωμα στην Ευρώπη, αν και παραμένει ο κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού και πιθανή επιστροφή στους περιορισμούς της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη. Υπήρχε ένα δεύτερο κύμα του ιού, τότε οι τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσαν και πάλι να υποστούν πίεση.

Για συστήματα που βασίζονται σε βοσκότοπους, μια παρατεταμένη περίοδος ξηρού καιρού έως τον Μάιο και τον Ιούνιο, είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη χόρτου σε πολλές περιοχές της Ιρλανδίας. Τα ελλείμματα υγρασίας του εδάφους ήταν ευρέως διαδεδομένα, αλλά τελικά αντιμετωπίστηκαν μέσω υψηλότερων επιπέδων βροχόπτωσης το καλοκαίρι.

Σε θετικό σημείο, σε σχέση με το 2019 οι μεταβολές των τιμών εισροών ήταν ευνοϊκές από την άποψη των αγροτών το 2020. Οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα και η ενέργεια είναι όλα φθηνότερα από ό, τι συνέβαινε το 2019.

Για τα γαλακτοκομικά, βοοειδή και πρόβατα, η χρήση εισροών θα πρέπει να είναι σχετικά φυσιολογική το 2020 και το κόστος είναι πιθανό να μειωθεί ελαφρώς λόγω των χαμηλότερων τιμών εισροών. Για τους καλλιεργητές οργώματος, η χρήση εισροών είναι πιθανό να μειωθεί λόγω της μεγάλης μείωσης των χειμερινών φυτών δημητριακών και της αύξησης των φυτειών άνοιξη, με τη ζήτηση για χαμηλότερη χρήση εισροών. Ως εκ τούτου, οι καλλιεργητές οργώματος θα επωφεληθούν από τη μείωση του όγκου και των τιμών από την πλευρά των εισροών.

Ο πληθυσμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής συνέχισε να αυξάνεται το 2020 και μια περαιτέρω αύξηση της ιρλανδικής παραγωγής γάλακτος περίπου 3 έως 4 % είναι πιθανή εάν ο κανονικός καιρός εξακολουθεί να υφίσταται κατά το υπόλοιπο της σεζόν.

Ενώ οι τιμές των βοοειδών σημείωσαν ανάκαμψη, το 2020 θα παραμείνει μια δύσκολη χρονιά και η πρόσθετη στήριξη που παρέχεται στον τομέα μέσω ανακοινωμένων πληρωμών στήριξης πανδημίας θα παρέχει υποστήριξη στα εισοδήματα βοοειδών.

Οι τιμές των προβάτων το 2020 ήταν ισχυρότερες από το 2019, με τις τιμές να είναι υψηλότερες από 5% σε σχέση με το 2019. Χαμηλότερες εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου σε βασικές ηπειρωτικές αγορές της ΕΕ, μειωμένες εισαγωγές από τη Νέα Ζηλανδία και μείωση της παραγωγής της ΕΕ σε συνδυασμό με την έξοδο από την ΕΕ και Οι τιμές της Ιρλανδίας είναι υψηλότερες παρά τη διαταραχή της ζήτησης που προκλήθηκε από το COVID-19. Με το χαμηλότερο άμεσο κόστος παραγωγής στις ιρλανδικές προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις λόγω των χαμηλότερων τιμών των ζωοτροφών, των λιπασμάτων και της ενέργειας, τα περιθώρια και τα εισοδήματα για τους ιρλανδούς εκτροφείς προβάτων προβλέπεται να αυξηθούν έντονα το 2020.

Όσον αφορά τα δημητριακά, ο δυσμενής χειμερινός καιρός σήμαινε ότι υπήρξε αύξηση της έκτασης που προορίζεται για, συνήθως χαμηλότερης απόδοσης, ανοιξιάτικες καλλιέργειες το 2020. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης των φυτών, οι προσδοκίες είναι ότι οι αποδόσεις για τα δημητριακά το 2020 θα είναι κάτω από αυτά που επιτεύχθηκαν το 2019.

Δεδομένης της διεθνούς δυναμικής προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές των δημητριακών αναμένεται να αυξηθούν ελαφρά κατά τη συγκομιδή 2020 για το σιτάρι, αλλά αναμένεται πολύ μικρή αλλαγή στην τιμή του κριθαριού ζωοτροφών. Οι προθεσμιακές συμβάσεις που προσφέρονται προς το παρόν δεν θα είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν τη σημαντική μείωση του όγκου των δημητριακών που αναμένεται αυτή τη συγκομιδή. Ενώ οι τιμές του αχύρου αναμένεται να αυξηθούν το 2020, πολύ μειωμένος όγκος αχύρου πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας της παραγωγής αχύρου στις καλλιέργειες οργώματος.

Ενώ θα υπάρξει κάποια ανακούφιση από τις χαμηλότερες δαπάνες εισροών και από ελαφρώς υψηλότερες τιμές σίτου το 2020, αυτοί οι παράγοντες θα είναι ανεπαρκείς για την εξισορρόπηση της προβλεπόμενης μείωσης του όγκου των σιτηρών. Αναμένεται μεγάλη πτώση των περιθωρίων και των εισοδημάτων των δημητριακών το 2020, με τον μέσο καλλιεργητή να αγωνίζεται να βγάλει εισόδημα 30.000 ευρώ.

Ενώ ένα μέρος της μέγιστης περιόδου παράδοσης γάλακτος παραμένει, εάν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές και οι τιμές του γάλακτος διατηρηθούν, τότε το μέσο εισόδημα στις γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις το 2020 θα μπορούσε να είναι κοντά στα 67.000 ευρώ που επιτεύχθηκαν το 2019.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις