Στ. Γαβαλάς: «Το φθινόπωρο ο νέος φορέας ελαιολάδου θα ανακοινώσει τιμές»
Ένωση Ηρακλείου Ελαιόλαδο

Ρόλο στην αγορά του ελαιολάδου διεκδικεί η Ένωση Ηρακλείου τόσο μέσω της συμμετοχής της στον υπό σύσταση ενιαίο συνεταιριστικό φορέα για τη διαχείριση του προϊόντος, όσο και μετά την αναθεώρηση της συμφωνίας με την «Αλμπαντάκης Α.Ε.», η οποία βάζει σε νέα βάση τη χρήση του τυποποιητηρίου και των ετικετών της οργάνωσης, όπως το εμβληματικό σήμα του «Κνωσός».

Στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Κρήτη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελαιολάδου, καθώς και στις προοπτικές της οινοποίησης, μίλησε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρόντος και του μέλους του Δ.Σ., Τάσου Βρέντζου.

Η συμφωνία για τυποποιητήριο – σήματα

Όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, η νέα συμφωνία με την «Αλμπαντάκης Α.Ε», είναι καλύτερη από αυτή που παρέλαβε το παρόν διοικητικό συμβούλιο. «Κοπιάσαμε να την αλλάξουμε, αλλά με τη νέα συμφωνία η οργάνωση θα ξαναμπεί στην αγορά του ελαιολάδου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, με την προηγούμενη συμφωνία η Ένωση Ηρακλείου δεν πήρε ούτε ευρώ ως μίσθωμα και μόνο 5.000 ευρώ για τα σήματα. Με τη νέα συμφωνία, η οργάνωση θα παίρνει ετήσιο μίσθωμα 120.000 ευρώ, θα έχει τη δυνατότητα χρήσης των μισών δεξαμενικών εγκαταστάσεων (δυναμικότητας αποθήκευσης 1.200 τόνων), θα χρησιμοποιεί το τυποποιητήριο για τις ανάγκες και του ενιαίου φορέα, ενώ το σημαντικότερο, όπως είπε, έχει και πάλι τη χρήση των σημάτων της Ένωσης, όπως το «Κνωσός», το οποίο -ανέφερε- κατέχει ήδη μερίδιο 1.000 τόνων στην αγορά, που μπορεί να είναι μία αφετηρία για τον νέο φορέα ελαιολάδου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου πρόσθεσε ακόμη ότι το Χημείο της Οργάνωσης θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος.
Η νέα συμφωνία με την «Αλμπαντάκης Α.Ε.» έχει ήδη εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. της Ένωσης και θα τεθεί προς επικύρωση στη γενική συνέλευση της Ένωσης, η οποία θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 13 Σεπτεμβρίου. Η γενική συνέλευση, ανέφερε ο κ. Γαβαλάς, πρέπει να έχει λόγο στις αποφάσεις σε σοβαρά θέματα.

Ο νέος φορέας

Ο κ. Γαβαλάς αναφέρθηκε και στον υπό σύσταση ενιαίο φορέα διαχείρισης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου του νησιού, τη δημιουργία του οποίου χαρακτήρισε μονόδρομο. Μάλιστα, επισήμανε ότι στόχος των συνεταιριστών είναι ο φορέας να είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου και να έχει ανακοινώσει τιμές για τους ελαιοπαραγωγούς. Χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά το συντονιστικό όργανο που έχουν συγκροτήσει οι συνεταιριστές του νησιού για τη δημιουργία του φορέα, το οποίο συζήτησε το business plan. Στο τραπέζι, όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, τέθηκε και η ανάληψη επιτελικού ρόλου στον φορέα ενός προσώπου – έκπληξη, το οποίο θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Απόσταξη κρίσης

Αναφερόμενος στην απόσταξη κρίσης ο κ. Γαβαλάς είπε ότι τα κρασιά παραμένουν στις δεξαμενές και τόνισε την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση  -μέσα στο επόμενο δεκαήμερο- με τη μορφή προκαταβολής ή άτοκης χρηματοδότησης, ώστε οι συνεταιριστικές οργανώσεις να μπορέσουν να αγοράσουν οινοστάφυλα. Όπως είπε, το Δ.Σ. της Ένωσης Ηρακλείου θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να αποφασίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει. Ωστόσο, χαρακτήρισε δύσκολη τη χρονιά, σημειώνοντας ότι η διοίκηση της Ένωσης θα στηρίξει τον παραγωγό, αλλά θα πρέπει να προστατεύσει και την Οργάνωση.
Δεδομένων των συνθηκών κάλεσε εκ νέου τους παραγωγούς να στραφούν προς τη σταφιδοποίηση, επισημαίνοντας ότι θα έχουν τη στήριξη της ΚΣΟΣ.

Συσκευαστήριο σταφυλιών

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αποκάλυψε ότι πριν από μερικές ημέρες «ξηλώθηκε» το συσκευαστήριο σταφυλιών της ΚΣΟΣ, χωρίς, όπως είπε, να έχουν ενημερωθεί οι μέτοχοι, επιρρίπτοντας ευθύνες εμμέσως πλην σαφώς στους Ανδρέα Στρατάκη και Μιχάλη Καμπιτάκη, που συμμετείχαν στη διοίκηση της τριτοβάθμιας οργάνωσης, αλλά και της Ένωσης Ηρακλείου, χωρίς να ενημερώσουν για την εξέλιξη αυτή το νέο Δ.Σ. Όπως είπε, τυχαία, περνώντας από την ΚΣΟΣ, είδε ότι ο εξοπλισμός από το συσκευαστήριο είχε απομακρυνθεί, καθώς το κτίριο μισθώθηκε σε τοπικό όμιλο επιχειρήσεων. Μάλιστα, επιφυλάχθηκε για τις επόμενες κινήσεις της Ένωσης Ηρακλείου, που είναι βασικός μέτοχος στην ΚΣΟΣ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις