Στις 30.000 οι αιτήσεις για επιδότηση της δόσης δανείων

Μέχρι σήμερα ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις 30.000, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους από τις 3 Αυγούστου, όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, πάνω από 62.000 ενδιαφερόμενοι έχουν δώσει τη συναίνεσή τους στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου, που είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, και βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας για την υποβολή αίτησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 300.000 δανειολήπτες. Σε αυτό, όπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα βοηθήσει η διευρυμένη περίμετρος κάλυψης των δανειοληπτών – βάσει κριτήριων – που παρέχει το νέο πλαίσιο, καθώς και η απλή διαδικασία υποβολής της αίτησης, που δεν απαιτεί κανένα δικαιολογητικό μετά τη διασύνδεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ με άλλους φορείς ώστε τα αναγκαία δικαιολογητικά να αντλούνται αυτόματα από το Taxis με τη συναίνεση του οφειλέτη για άρση του φορολογικού απορρήτου του.

Να σημειωθεί ότι δικαιούχοι του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ είναι:

  • Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.
  • Φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους.
  • Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους (μειωμένος ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το β’ τρίμηνο 2020 σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019).
  • Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.

Για όλες αυτές τις κατηγορίες πληγέντων παρέχεται επιδότηση, τόσο για τα εξυπηρετούμενα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 90% κατά το πρώτο τρίμηνο, κατά 80% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 70% το τρίτο τρίμηνο.

Οι προϋποθέσεις, δηλαδή τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι: η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα, το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 57.000 ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ, η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ. Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιδοτείται η μηνιαία δόση σε ποσοστό 80% κατά το πρώτο τρίμηνο, κατά 70% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 60% το τρίτο τρίμηνο. Οι προϋποθέσεις, δηλαδή τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι: η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ, οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ, η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις