Συνεχίζονται οι «επιθέσεις» αγριόχοιρων σε καλλιέργειες

Σε απόγνωση για πολλοστή φορά βρίσκονται οι καλλιεργητές καλαμποκιού στον κάμπο της Λαψίστας και την ευρύτερη περιοχή, λόγω των επιδρομών από αγέλες αγριόχοιρων, που δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, όσοι έχουν απομείνει στην περιοχή, μπορεί να κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με τον κορωνοϊό, μπορεί να τα έχουν καταφέρει πολλές φορές να αντιμετωπίσουν τις άσχημες καιρικές συνθήκες, δεν έχουν καταφέρει όμως να βρουν λύση και να αντιμετωπίσουν τις επιδρομές των αγριόχοιρων, που δεν αφήνουν τίποτε όρθιο.

Όπως αναφέρει ο ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας σε ανακοίνωσή του, πριν καν φτάσει η ώρα της συγκομιδής οι παραγωγοί βλέπουν με απόγνωση να χάνεται ο κόπος τους και η σοδειά τους, με αποτέλεσμα εκτός από την απώλεια εσόδων, να κινδυνεύουν να μείνουν νηστικά τα κοπάδια τους το χειμώνα. «Οι άγονες εκτάσεις έχουν ανασκαφεί από τα ζώα, ενώ τείνουν να εξαφανιστούν και βασικά είδη της εγχώριας χλωρίδας, αφού τρώνε τους υπόγειους βλαστούς. Αποτελούν επιπλέον θανάσιμο κίνδυνο για οδηγούς και επιβάτες οχημάτων, αφού διασχίσουν κάθετα τους δρόμους, τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του ΤΟΕΒ.

Συναντήσεις

Το πρωί της Τρίτης αντιπροσωπεία του ΤΟΕΒ με επικεφαλής τον πρόεδρο Ηρακλή Μπαλαντάνη, με τη συνοδεία του δημάρχου Ζίτσας Μιχ. Πλιάκου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας Παναγ. Λιάκου επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, που επικοινώνησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη σχετικά με το θέμα. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλαντάνης δόθηκε ισχυρή διαβεβαίωση, ότι εντός των επόμενων ημερών, θα ανακοινωθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των επιδρομών, που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν και την έναρξη της περιόδου ήρας σε προγενέστερη ημερομηνία από αυτήν της 15ης Σεπτεμβρίου, που αναφέρεται στη Ρυθμιστική Απόφαση, τουλάχιστον για τις περιοχές όπου εντοπίζεται το σημαντικό αυτό πρόβλημα.

«Εμείς έχουμε ζητήσει να απελευθερωθεί πλήρως το κυνήγι όλο το χρόνο σε αυτές τις περιοχές γιατί τα ίδια θα τα βρούμε μπροστά μας και του χρόνου, αλλά δε γίνεται να βρίσκουμε πάντα μπροστά μας την Θηροφυλακή, ενώ θέλουμε να προστατεύσουμε την περιουσία μας. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές από τους αγριόχοιρους και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει να δίνεται αποζημίωση από το Πράσινο Ταμείο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλαντάνης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις