Σταθώρης: To τυρί από την Ιερισσό που μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες
τυρί από την Ιερισσό

Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1986 ως κτηνοτροφική μονάδα καθώς και με ένα μικρό παραδοσιακό τυροκομείο μετά την αποφοίτηση του ιδιοκτήτη Ιωάννη Σταθώρη από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Το 2005 η παραδοσιακή μονάδα μετατράπηκε σε μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και εμπορίας τυροκομικών προϊόντων. Η παράδοση όμως παρέμεινε βασική αρχή των νέων παραγωγικών διαδικασιών που ακολουθούν τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το 2008 η επιχείρηση πιστοποίησε το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων της κατά το πρότυπο ISO 22000.

Η συγκομιδή του γάλακτος γίνεται από κοπάδια που εκτρέφονται σε βοσκοτόπια της Βόρειας Χαλκιδικής μακριά από βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κοντά στα σύνορα του Αγίου Όρους. 

Ο μεγάλος σταθμός στη νέα αυτή πορεία ήταν το κατσικίσιο τυρί Πετρωτό, το οποίο εμπνεύστηκε ο Γιάννης Σταθώρης σε μια ανύποπτη στιγμή. Την ώρα που με τη γυναίκα του ήταν στο τυροκομείο και έβγαζαν το τυρόπηγμα είχε μια ιδέα της στιγμής: τής ζήτησε μια τσαντήλα, την οποία έδεσε στο σχήμα του σταυρού, τοποθέτησε πάνω της ένα μάρμαρο για να στραγγίξει και έφτιαξε το Πετρωτό, ένα τυρί που φτιαχνόταν με τον τρόπο αυτό στα σπίτια 100 χρόνια πριν. Έτσι η «Σταθώρη Τυροκομική» έγινε η πρώτη που έβγαλε το Πετρωτό στην αγορά. Η αποδοχή του τυριού αυτού ήταν πολύ μεγάλη και τότε ο Γιάννης Σταθώρης κατάλαβε πως είχε στα χέρια του ένα σημαντικό «όπλο». Από το 2007 η παραγωγή άρχισε να ανεβαίνει σημαντικά, ενώ το 2016 η επιχείρηση προχώρησε σε επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, προσθέτοντας άλλα 500 τ.μ. Μάλιστα, η «Σταθώρη Τυροκομική» κατάφερε το 2010 να μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, καθώς έφτιαξε το μεγαλύτερο κατσικίσιο τυρί, βάρους 939 κιλών, για το οποίο απαιτήθηκαν 6.000 λίτρα γάλα.

Και οι δύο του γιοι μάλιστα έχουν τελειώσει και αυτοί τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ακολουθώντας τα χνάρια του, με τον ένα να εργάζεται ήδη στο τυροκομείο, οπότε η επιχείρηση έχει εξασφαλίσει τη συνέχειά της.

 

 

κολουθώντας τις παραδόσεις και παντρεύοντας τις γεύσεις
φτιάχνουμε μοναδικά τυροκομικά προϊόντα με μεράκι και μυστικά που περνάνε από γενιά σε γενιά

 Ιωάννης Σταθώρης 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις