ΕΝΦΙΑ: Πάνε πίσω τα εκκαθαριστικά
ΕΝΦΙΑ εκκαθαριστικά

Με καθυστέρηση λίγων ημερών αναμένονται τελικά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα τα ραβασάκια τα περίμεναν οι φορολογούμενοι σήμερα ή το αργότερο αύριο, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να συμβεί τελικά, καθώς η ΑΑΔΕ βρίσκεται μπροστά σε νέα δεδομένα.

Περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι ακριτικών και μικρών ελληνικών νησιών δεν θα ξαναπληρώσουν ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από φέτος. Τα μεγαλύτερα από τα 26 νησιά , οι κάτοικοι των οποίων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ είναι: Φούρνοι, Άγιος Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί και Μαθαράκι.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει και μια ανατροπή στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Η ΑΑΔΕ πρέπει να εντοπίσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν από φέτος και έτσι τα εκκαθαριστικά τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να αναρτηθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα καθυστερήσουν λίγες μέρες ακόμη και πάνε προς το τέλος του Σεπτέμβρη. Η προθεσμία εξόφλησης των δόσεων παραμένει αμετάβλητη και η πρώτη από αυτές θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι επόμενες, στο τέλος κάθε μήνα έως και τον Φεβρουάριο.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται η παραμικρή έκπτωση αλλά υπολογίζεται.

Στο βαθμό όπου δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν «κούρεμα» εισοδήματος λόγω της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων, θα μπορούν να συμψηφίσουν την έκπτωση φόρου που θα τους προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί.

Και φέτος χορηγείται η έκπτωση 10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει από την εφαρμογή των προβλεπόμενων κλιμάκων και συντελεστών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις