Ανισότητα στις κρατικές ενισχύσεις για τους αμερικανούς αγρότες
ενισχύσεις για τους αμερικανούς αγρότες

Το πρόγραμμα βοήθειας για τη γεωργία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της διοίκησης του Τραμπ, το οποίο διαχειρίζεται ο υπουργός Γεωργίας Sonny Perdue, έχει ρίξει ένα δυσανάλογο χρηματικό ποσό σε μεγάλα αγροκτήματα και νότια κράτη, συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας καταγωγής του γραμματέα της γεωργίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα το κυβερνητικό γραφείο λογοδοσίας.

Τα ευρήματα της μη κομματικής υπηρεσίας παρακολούθησης υποστήριξαν ορισμένες από τις επικρίσεις που έγιναν στον Λευκό Οίκο και τον Πρόεδρο Τραμπ από Δημοκρατικούς και ομάδες υποστήριξης, οι οποίοι κατηγόρησαν τη διοίκηση ότι κακοδιαχειρίζεται το πρόγραμμα των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε ο πρόεδρος το 2018 για να αμβλύνει τις επιπτώσεις του εμπορίου του πόλεμος με την Κίνα στους Αμερικανούς αγρότες. Η μελέτη, την οποία ζήτησαν οι Γερουσιαστές Δημοκρατικοί, αξιολόγησε τις πληρωμές ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Η έκθεση, μαζί με μια ξεχωριστή ανάλυσή της από τους Γερουσιαστές Δημοκρατικούς, διαπίστωσε ότι οι γεωργοί της Γεωργίας έλαβαν κατά μέσο όρο 42.545 $ από το πρόγραμμα - περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου των 16.507 $ και τον υψηλότερο μέσο όρο ανά στρέμμα στη χώρα.

Διαπίστωσε επίσης ότι οκτώ από τις εννέα κορυφαίες πολιτείες - μετρούμενες κατά μέσο όρο πληρωμών ανά στρέμμα καλλιεργήσιμης γης - βρίσκονταν στο Νότο, μια περιοχή στην καρδιά της πολιτικής βάσης του κ. Τραμπ. Τα πιο γενναιόδωρα ποσοστά πληρωμής για το βαμβάκι και το σόργο, τα οποία καλλιεργούνται στις νότιες πολιτείες, ήταν μέρος του λόγου της ανισότητας, ανέφερε η έκθεση.

Οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις έλαβαν επίσης τις μεγαλύτερες πληρωμές, σύμφωνα με την έκθεση, με τους 25 κορυφαίους παραλήπτες να λαμβάνουν κατά μέσο όρο 1,5 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Εν μέσω των εμπορικών του αγώνων με την Κίνα, την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, ο κ. Τραμπ κινήθηκε για να μειώσει το χτύπημα στους αγρότες, οι οποίοι στόχευαν για αντίποινα από αυτές τις χώρες αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς σε ξένα μέταλλα και κινεζικά αγαθά.

Η Κίνα, συγκεκριμένα, προσπάθησε να προκαλέσει πόνο στις αμερικανικές εκμεταλλεύσεις περιορίζοντας τις εισαγωγές σόγιας, καλαμποκιού και χοιρινού κρέατος, βλάπτοντας την πολιτική βάση του κ. Trump. Το γεωργικό εισόδημα ήταν ασθενές στις Ηνωμένες Πολιτείες από την έναρξη του εμπορικού πολέμου, με την αύξηση των πτωχεύσεων.

Ο κ. Τραμπ απάντησε με πράσινες πληρωμές για αγρότες που πληγώθηκαν από τον εμπορικό του πόλεμο, αλλά αυτή η προσπάθεια έγινε γρήγορα ένα ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα καθώς οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι ουσιαστικά πληρώνει τους βασικούς υποστηρικτές του για να επιδιώξει τους πολιτικούς του στόχους.

Όσον αφορά τα συνολικά σύνολα πληρωμών, ωστόσο, σημαντικά ποσά γεωργικής ενίσχυσης διατέθηκαν εκτός του Νότου. Σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο λογοδοσίας, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα πήγαν στη Μινεσότα, την Αϊόβα, το Ιλινόις και το Κάνσας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Τμήματος Γεωργίας απέρριψαν τη Δευτέρα την πρόταση ότι η αγροτική ενίσχυση είχε πολιτικοποιηθεί. Κατηγόρησαν τους επικριτές για το πρόγραμμα συλλογής δεδομένων και σημείωσαν ότι οι πληρωμές προορίζονταν ειδικά για να βοηθήσουν τους αγρότες που είχαν ως στόχο την Κίνα με αντίποινα και ανεξάρτητα από τη γεωγραφία. Επισήμαναν επίσης ότι ο μέσος όρος μικρής εκμετάλλευσης πληρώθηκε περισσότερο ανά στρέμμα από τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις και ότι σχεδόν το 70% των χρημάτων που καταβλήθηκαν μέσω του προγράμματος πήγαν στο Midwest.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις