Η επικεφαλής της ΕΕ ανακοινώνει το στόχο μείωσης των εκπομπών 55% για το 2030
μείωσης των εκπομπών 55%

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε σχέδια την Τετάρτη (16 Σεπτεμβρίου) να στοχεύσει μείωση κατά 55% στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με στόχο την επίτευξη της «κλιματικής ουδετερότητας» έως τα μέσα του αιώνα.

«Για εμάς, ο στόχος του 2030 είναι φιλόδοξος, είναι εφικτός και ευεργετικός για την Ευρώπη», δήλωσε η Von der Leyen, καθώς παρουσίασε τις νέες προτάσεις της ΕΕ για το κλίμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρώτη ομιλία της για το κράτος της Ένωσης από τότε που έγινε Πρόεδρος της Επιτροπής 2019

«Μπορούμε να το κάνουμε!» είπε, δανείζοντας μια διάσημη φράση που χρησιμοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά το αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.

«Η εκτίμηση των επιπτώσεών μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η οικονομία και ο κλάδος μας μπορούν να το διαχειριστούν», συνέχισε, λέγοντας ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη καταφέρει να μειώσουν τις εκπομπές κατά 25% από το 1990, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικονομία κατά περισσότερο από 60%.

Η διαφορά σήμερα, είπε, είναι ότι η Ευρώπη διαθέτει πλέον την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και την οικονομική δύναμη που απαιτείται για να συμβεί, με προϋπολογισμό 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ και ταμείο ανάκαμψης που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Ιούλιο για τα έτη 2021- 2027.

«Είμαστε παγκόσμιοι ηγέτες στην πράσινη χρηματοδότηση και είμαστε ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων παγκοσμίως», επεσήμανε ο von der Leyen, ανακοινώνοντας ότι το 30% του ταμείου ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ θα συγκεντρωθεί μέσω πράσινων ομολόγων.

«Τα έχουμε όλα. Τώρα είναι δική μας ευθύνη να το εφαρμόσουμε και να το κάνουμε πραγματικότητα », πρόσθεσε, λέγοντας στους βουλευτές:« Αυτή είναι η αποστολή μας».

Η ανακοίνωση σχετικά με τον νέο στόχο της ΕΕ για το κλίμα το 2030 αναμενόταν ευρέως μετά την εμφάνιση των αναφορών την περασμένη εβδομάδα ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής θα τους ανακοινώσει στην ομιλία της.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί επίσημα την Πέμπτη (17 Σεπτεμβρίου) με σκοπό την έγκριση της πρότασης στόχου 55% πριν από το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις