Brexit: Θα είναι οι αγρότες αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα;

Ο πρόεδρος της ιρλανδικής οργάνωσης αγροτών εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη υποστήριξης από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, που έδειξε στους Ιρλανδούς πολίτες και τους αγρότες στην παρθενική ομιλία της για το κράτος της Ένωσης, λέγοντας ότι τα σχόλιά της σχετικά με το Brexit ήταν «παγωμένα» για τους Ιρλανδούς αγρότες .

Σε απάντηση στις παρατηρήσεις του αρχηγού της Επιτροπής σχετικά με τις εξασθενισμένες προοπτικές μιας συμφωνίας Brexit, ήταν «απογοητευτικό» που η von der Leyen δεν ακολούθησε αυτές τις παρατηρήσεις με «σαφή δέσμευση ότι η ΕΕ θα στηρίξει τους πολίτες της, και ιδίως τους αγρότες, από αναπόφευκτες συνέπειες », δήλωσε ο Tim Cullinan σε δήλωση στον ιστότοπο της ιρλανδικής αγροτικής ένωσης (IFA).

Τα σχόλια έρχονται στο φόντο των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του μπλοκ και του Ηνωμένου Βασιλείου, του οποίου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει απειλήσει να παραβιάσει βασικά μέρη της Συμφωνίας αποχώρησής του, προκαλώντας ανησυχίες για τη μελλοντική κυκλοφορία αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών αγαθών, μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπο ΗΒ.

«Οι αγρότες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα του Brexit. Είναι πλέον σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να καθορίσει πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στην προστασία του γεωργικού τομέα », προέτρεψε, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει« να εξηγήσει τα συγκεκριμένα δίχτυα ασφαλείας που σκοπεύει να δημιουργήσει για να στηρίξει τους αγρότες ».

Παρά την έντονη εστίαση στο περιβάλλον και την ανάγκη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η γεωργία δικαιολόγησε μόνο μία αναφορά στο 90λεπτο διάλογο της Von der Leyen, που έγινε την Τετάρτη (16 Σεπτεμβρίου).

Οι ενδιαφερόμενοι επεσήμαναν γρήγορα ότι ο κρίσιμος ρόλος των αγροτών πρέπει να ληφθεί υπόψη σε κάθε αυξημένη φιλοδοξία της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές κατά 55% έως το 2030.

«Στo State of the Union, η von der Leyen μιλά ακριβώς 0 φορές για τη σημασία της γεωργίας. Αν αυτές είναι οι προτεραιότητές της, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά!» Έγραψε η ευρωβουλευτής Annie Schreijer-Pierik στο Twitter, αποκαλώντας την παράλειψη «βαριά αμέλεια».

Πρόσθεσε ότι οι «καινοτόμοι αγρότες και κηπουροί της ΕΕ εξασφάλισαν την επισιτιστική ασφάλεια για την ΕΕ σε μια κρίση πανδημίας» και αξίζουν περισσότερη προσοχή.

Ομοίως, ο Cullinan τόνισε ότι οι αγρότες διαδραματίζουν ουσιώδη ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης, είτε παρέχουν τρόφιμα είτε δέσμευση άνθρακα, και η ΕΕ πρέπει επομένως να διασφαλίσει ότι αυτό το μέλλον προστατεύεται.

«Η Ευρώπη θέλει να πάει γρηγορότερα, αλλά η επισιτιστική ασφάλεια και ο αντίκτυπος στην παραγωγή τροφίμων δεν πρέπει να ξεχαστούν. Η κρίση COVID-19 έδειξε πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μας », προειδοποίησε ο Cullinan.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες έχουν μείνει έξω από την εξίσωση στις ομιλίες της von der Leyen.

Η επικεφαλής της Επιτροπής δέχτηκε ήδη πυρά επειδή δεν ανέφερε τον γεωργικό τομέα στην πρώτη της ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις