Οι σημαντικότερες στιγμές της ολομέλειας: Κατάσταση της ΕΕ, ανάκαμψη, COVID-19
COVID-19 EE

Κατάσταση της ΕΕ

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, του ρατσισμού, τις απειλές κατά της υγείας και την προσφυγική κρίση με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Προϋπολογισμός και ανάκαμψη

Την ίδια μέρα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαδικασία που πρόκειται να επιτρέψει στην ΕΕ να δανειστεί 750 δισ. ευρώ για το σχέδιο ανάκαμψης "Next Generation EU". Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης να καταρτιστεί ένα νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση των νέων αυτών ιδίων πόρων.

 

COVID-19

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υιοθετούν εναρμονισμένη μεθοδολογία κι έναν κοινό ορισμό για θετικό κρούσμα COVID-19, για θάνατο λόγω COVID-19 και για ανάρρωση από τη λοίμωξη, ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενική αξιολόγηση του υγειονομικού κινδύνου σε κάθε χώρα.

Υιοθέτησαν επίσης ψήφισμα που ζητάει την καταβολή περισσότερων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων μέσω της ενίσχυσης της τοπικής φαρμακευτικής παραγωγής και του καλύτερου συντονισμού μεταξύ κρατών μελών. Ενέκριναν δε την αύξηση του φετινού προυπολογισμού κατά 6,2 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της κρίσης και την επιτάχυνση της διάθεσης εμβολίων.

Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ενίσχυσης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανταποκρίνονται καλύτερα σε μεγάλης κλίμακας έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή του COVID-19.

Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που συστάθηκε για την στήριξη των περιφερειών που εξαρτώνται από ορυκτά καύσιμα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης, πρέπει να λάβει περισσότερη χρηματοδότηση ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ, δήλωσαν οι ευρωβουλευτές τη Τετάρτη. Το Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε σχετικά με τη λειτουργία του ταμείου ενόψει των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Εκπομπές πλοίων και αυτοκινήτων

Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο ψήφισε να συμπεριληφθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των ναυτιλιακών μεταφορών στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Η ναυτιλία πρέπει κι εκείνη να συνεισφέρει στην κλιματική ουδετερότητα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές εμένειναν, επίσης, ότι τα αυτοκίνητα πρέπει να σέβονται τα όρια εκπομπών υπό συνθήκες πραγματικής οδήγησης και ότι οι διατάξεις που επιτρέπουν την ύπαρξη αναντιστοιχιών μεταξύ των αποτελέσματων των εργαστηριακών δοκιμών και των πραγματικών δοκιμών πρέπει να καταργηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Εξωτερική πολιτική

Κατόπιν καταγγελιών για εκλογική νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου στη Λευκορωσία, το Κοινοβούλιο απήυθηνε έκκληση και προέτρεψε την επιβολή κυρώσεων κατά του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλέξει Ναβάλνι, και την επιβολή κυρώσεων κατά των δραστών.

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την "εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική" υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές σε άλλο τους ψήφισμα.

Ένταξη των Ρομά

Σε ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη, το ΕΚ τόνισε ότι οι άνθρωποι με καταγωγή Ρομανί βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα φτώχειας στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την παροχή εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, την ενίσχυση της προσχολικής ανάπτυξης και να δοθεί τέλος στις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς.

Στήριξη του πολιτισμού

Σε ψήφισμα που ενέκριναν την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη διάθεση πόρων του προϋπολογισμού για την άμεση και ταχεία στήριξη του δημιουργικού και πολιτισμικού τομέα, που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω του κορονοϊού.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις