43 ευρωπαϊκές οργανώσεις αγροτικών προϊόντων κατά της Mercosur

Σε κοινή δήλωση ευρωπαίων αγροτών, 43 οργανώσεις αγροτών σε 14 χώρες, καθώς και ομπρέλες, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γάλακτος (EMB), κάλεσαν τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους να απορρίψουν τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Οργανισμοί από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ισπανία (συμπεριλαμβανομένων των χωρών των Βάσκων και της Γαλικίας) και της Ελβετίας υπέγραψαν την κοινή δήλωση.

Το EMB αναφέρει ότι έχουν διατυπωθεί σαφείς κριτικές από την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Αναφέρει ότι η Γερμανία, η οποία κατέχει επί του παρόντος την προεδρία του συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να σημειώσει πρόοδο στην επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, παρόλο που η ομοσπονδιακή καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε πρόσφατα ανησυχίες για τη συμφωνία.

Ο Πρόεδρος της EMB Erwin Schopge είπε:

«Με τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur, οι εισαγωγές προϊόντων όπως το κρέας, η ζάχαρη και η σόγια από τις χώρες της Mercosur αναμένεται να αυξηθούν, κάτι που με τη σειρά του θα τους ενθαρρύνει να υιοθετήσουν ένα ισχυρότερο εξαγωγικό, ακόμη περισσότερο βιομηχανικό μοντέλο παραγωγής.

«Το δάσος του Αμαζονίου, το οποίο είναι αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας προστασίας του κλίματος και της βιοποικιλότητας, πρέπει να παραμείνει ασφαλές από αυτό το σύστημα.»

«Ταυτόχρονα, οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις για την παραγωγή τροφίμων που τηρούν αυστηρότερα πρότυπα περιβαλλοντικής και καλής μεταχείρισης των ζώων, πράγμα που συνεπάγεται υψηλότερο κόστος παραγωγής. Οι αυξημένες, μη ισοδύναμες εισαγωγές από τις χώρες της Mercosur ασκούν πρόσθετη πίεση στις τιμές στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις της Ευρώπης.»

Η ομάδα των αγροτών λέει ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στην παραγωγή φιλικών προς το κλίμα και φιλικών προς τα ζώα τροφίμων, πράγμα που σημαίνει υψηλότερο κόστος για τις εκμεταλλεύσεις.

Ωστόσο, λένε ότι οι αυξανόμενες και φθηνές εισαγωγές από τις χώρες της Mercosur οδηγούν σε αύξηση της πίεσης των τιμών στους ευρωπαίους αγρότες.

Οι αγρότες ζήτησαν μια εμπορική πολιτική που να προωθεί δίκαιες, καλυπτικές τιμές παραγωγού σε όλο τον κόσμο, προστασία του περιβάλλοντος, βιοποικιλότητα και καλή μεταχείριση των ζώων, ανθρώπινα δικαιώματα, γεωργία μικρής κλίμακας, περιφερειακά τρόφιμα και δίκαιες συνθήκες εργασίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις