Πρέσπες: Χωρίς εργάτες γης η συγκομιδή των φασολιών
Πρέσπες Φασόλια

Ειδική ρύθμιση σχετικά με την είσοδο στη χώρα εργατών γης από την Αλβανία ζητούν με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς ο Δήμος Πρεσπών, ο ΤΟΕΒ Πρεσπών και ο συνεταιρισμός φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος».

Ο κάμπος των Πρεσπών, με καλλιέργειες φασολιών που καλύπτουν περίπου 10.000 στρέμματα, απασχολεί περίπου 500 εργάτες γης, σε εποχική βάση, κυρίως στην αρχή και το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Αυτή τη στιγμή τα φασόλια είναι έτοιμα για τη συγκομιδή, λείπουν, όμως, τα χέρια που θα εργαστούν για αυτή.

Λόγω των ειδικών ρυθμίσεων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, από τον συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής γίνονται 300 είσοδοι την ημέρα και ο αριθμός περιλαμβάνει Αλβανούς, αλλά και πολίτες άλλων χωρών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής. Όσοι εισέρχονται συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα εισόδου στη χώρα (PLF) και επιδεικνύουν υποχρεωτικά τεστ για κορονοϊό, με αρνητικό αποτέλεσμα.

«Σήμερα έχει έρθει μόνο το 10% των εργατών που χρειάζονται για τη συγκομιδή», δήλωσε  ο πρόεδρος του συνεταιρισμού φασολοπαραγωγών, Κώστας Ναλπαντίδης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν δοθεί λύση, τα φετινά φασόλια να μείνουν στα χωράφια.

«Αυτό που ζητούμε», είπε ο κ. Ναλπαντίδης, «είναι να επιτραπούν περισσότερες είσοδοι ανά ημέρα, καθώς αυτή τη στιγμή όσοι συμπληρώνουν τη φόρμα, λαμβάνουν ενημέρωση για είσοδο στην Ελλάδα στο τέλος Οκτωβρίου».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις