Η Ελλάδα δίνει 104 εκ. ευρώ σε όλους τους αγρότες και η Ιταλία 140 εκ. ευρώ μόνο στους ελαιοπαραγωγούς
Ελλάδα Αγρότες Ιταλία Ελαιοπαραγωγοί

Περίπου 104 εκ. ευρώ είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Μάκης Βορίδης πρόσφατα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα…γενικά. Την ίδια ώρα μόνο για τους Ιταλούς παραγωγούς η γείτονα χώρα θα διαθέσει 140 εκ. ευρώ!

Συγκεκριμένα η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας με στόχο τη στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών και των ελαιοπαραγωγών μέχρι τη συγκομιδή του 2020

Το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών έχει διαθέσει 140 εκατομμύρια ευρώ (166 εκατομμύρια δολάρια) εγγυημένων δανείων για οργανώσεις παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών και συναφών ενώσεων.

Οι συμμετέχουσες ομάδες παραγωγών έχουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 να ζητήσουν δάνεια ύψους έως 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (2,96 εκατομμύρια δολάρια) το καθένα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να γυρίσουν και να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών για να αγοράσουν ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές από τα μέλη τους.

Εάν οι οργανώσεις παραγωγών και οι ενώσεις δεν μπορούν τότε να αποπληρώσουν τα δάνεια, η κρατική τράπεζα καταθέσεων και δανείων (Cassa Depositi e Prestiti) θα πληρώσει τη διαφορά. Ωστόσο, αναμένεται ευρέως ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί και ενώσεις παραγωγών θα πρέπει να συμπληρώσουν αιτήσεις με το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο στη συνέχεια θα ελέγξει κάθε ένα για να διασφαλίσει ότι δεν θα παραβιαστούν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί σε μια ιδιωτική εταιρεία, όπως αναφέρει το olivetimenews.

«Η πρωτοβουλία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της επόμενης εκστρατείας πετρελαίου και για τον περιορισμό των ανισορροπιών στην αγορά που προκλήθηκαν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης COVID-19, καθώς και για την προώθηση της επανέναρξης των δραστηριοτήτων ενός τομέα που έχει ήδη επηρεαστεί σοβαρά από ένα δυσμενές 2019, "Ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Το Υπουργείο πρόσθεσε ότι το πακέτο οικονομικής βοήθειας θα συμβάλει στην προώθηση των ιταλικών επιτραπέζιων ελιών και ελαιολάδων, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την αλυσίδα παραγωγής μετά από περιόδους άσχημων καιρικών συνθηκών κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι, έβλαψαν πολλά από τα ελαιόδεντρα της χώρας

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις