Η ΕΕ μπορεί να δώσει περισσότερες κρατικές ενισχύσεις για την ενίσχυση πράσινων έργων

Μπορεί να επιτραπεί στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγούν περισσότερη κρατική ενίσχυση σε έργα που βοηθούν το μπλοκ να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του, δήλωσε την Τρίτη (22 Σεπτεμβρίου) ο επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρώπης, Margrethe Vestager, αποκαλώντας ένα τέτοιο κίνητρο «πράσινο μπόνους».

Αντίθετα, ρυπογόνα εργοστάσια ή σταθμοί παραγωγής ενέργειας ενδέχεται να απορρίπτονται όταν ζητούν κρατική ενίσχυση, είπε.

Τα σχόλια του Vestager υπογραμμίζουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, και οι δύο για να τροφοδοτήσουν μια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και να επιτύχουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Είπε ότι ένα παράδειγμα που μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για ένα πράσινο μπόνους θα μπορούσε να είναι κρατικά χρηματοδοτούμενα οικοδομικά έργα που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά.

«Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε να δώσουμε ένα είδος « πράσινου μπόνους », το οποίο επιτρέπει στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν περισσότερη κρατική ενίσχυση για έργα που συμβάλλουν πραγματικά στους πράσινους στόχους μας», είπε σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η φιλελεύθερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Renew Europe.

«Θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε πώς να αξιοποιήσουμε την επιτυχία των ανταγωνιστικών προσφορών στη διατήρηση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βλέποντας αν θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε αυτήν την προσέγγιση σε άλλους τομείς», πρόσθεσε.

Αντίθετα, «ενδέχεται να αρνηθούμε να εγκρίνουμε βοήθεια που θα βλάψει το περιβάλλον ή θα συνέχιζαν να ρυπαίνουν τα εργοστάσια ή τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας», δήλωσε ο Vestager σε δήλωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει μια διαβούλευση τις προσεχείς εβδομάδες σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας των κανόνων ανταγωνισμού και των πολιτικών αειφορίας, με αποκορύφωμα μια διάσκεψη στις αρχές του επόμενου έτους.

«Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή συζήτηση σχετικά με το πώς η πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα την Πράσινη Συμφωνία», δήλωσε ο Vestager, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πολιτική ανταγωνισμού «δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους περιβαλλοντικούς νόμους ή τις πράσινες επενδύσεις».

Ως ένα πράσινο εργαλείο πολιτικής, η πολιτική ανταγωνισμού λειτουργεί καλύτερα «όταν συνεργάζεται με κανονισμούς που κάνουν τις εταιρείες να φέρουν το κόστος της ζημιάς που κάνουν», εξήγησε ο Vestager. «Το ερώτημα είναι μάλλον εάν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, να εφαρμόσουμε τους κανόνες μας με τρόπους που υποστηρίζουν καλύτερα την Πράσινη Συμφωνία».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις