Αγροδασοκομία: Οι αγρότες χρειάζονται οικονομική διαβεβαίωση
Αγροδασοκομία

Σε ένα ξεκάθαρο νεύμα στη στρατηγική σημασία της αγροδασοκομίας, ο όρος έχει τώρα ξεπεράσει τόσο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τον χάρτη πορείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη ουδέτερη κλιματική ήπειρος έως το 2050, και η νέα εμβληματική νέα πολιτική της ΕΕ, το Farm to Στρατηγική Fork (F2F).

«Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα Στρατηγικά Σχέδια αξιολογούνται βάσει ισχυρών κλιματικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων. Αυτά τα σχέδια πρέπει να οδηγήσουν στη χρήση βιώσιμων πρακτικών, όπως η γεωργία ακριβείας, η βιολογική γεωργία, η αγρο-οικολογία, η αγροδασοκομία και τα αυστηρότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων », αναφέρει η ανακοίνωση για την Πράσινη Συμφωνία.

Ομοίως, η στρατηγική F2F ορίζει ότι τα «νέα« οικολογικά προγράμματα »θα προσφέρουν ένα σημαντικό ρεύμα χρηματοδότησης για την ενίσχυση βιώσιμων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της αγροδασοκομίας.

Η αγροδασική δεν είναι πάντοτε πλήρως κατανοητή, αλλά μπορεί να οριστεί ως η ένταξη της ξυλώδους βλάστησης, των καλλιεργειών και / ή των ζώων στην ίδια έκταση, είτε μέσω της ενσωμάτωσης φύτευσης δέντρων σε γεωργική γη είτε με την εισαγωγή της γεωργίας σε υπάρχουσες δασικές εκτάσεις ή οπωρώνες.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια εκτάρια αγροδασοκομίας στην ΕΕ, σύμφωνα με την EURAF, η οποία εκτιμά ότι σχεδόν το 90% της ευρωπαϊκής χορτολιβαδικής περιοχής θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρακτικές silvopasture, οι οποίες ενσωματώνουν δέντρα, ζωοτροφές και βοσκότοπους, και ότι περισσότερο από το 99% των η ευρωπαϊκή αρόσιμη γη θα ήταν κατάλληλη για πρακτικές.

Θεωρείται ως «win-win» λύση τόσο από άποψη οικονομίας όσο και από οικολογία, καθώς και από τα πιο προφανή οφέλη από την καλλιέργεια δέντρων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως η παραγωγή ξυλείας και δένδρων, η αγροδασική εκμετάλλευση έχει επίσης σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Αυτό περιλαμβάνει τη συμβολή στην προστασία από τις πλημμύρες, τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, την αναγέννηση των εδαφών και τη βιοποικιλότητα.

Η αγροδασοκομία επομένως έχει τεράστιες δυνατότητες συμβολής στους στόχους της αειφορίας και στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, σύμφωνα με τον Gerry Lawson, δασοκόμο και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροδασοκομίας (EURAF).

Ο Lawson τόνισε ότι ένα βασικό εμπόδιο για τους αγρότες είναι ότι δεν διαθέτουν εγγυήσεις ότι η φύτευση δέντρων στη γη τους δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις άμεσες πληρωμές από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ), είτε τώρα είτε στο μέλλον.

«Αυτό αποτελεί πραγματική ανησυχία για τους αγρότες», τόνισε, εξηγώντας ότι αυτό πηγάζει από τον περιορισμό της πυκνότητας των δέντρων σε 100 δέντρα ανά εκτάριο στην τρέχουσα ΚΓΠ. Αυτό το όριο έχει κάνει τους αγρότες να είναι επιφυλακτικοί για την καθιέρωση, την προώθηση και τη χρήση πρακτικών αγροδασοκομίας.

Το όριο είχε αρχικά σχεδιαστεί για να εγγυηθεί τη γεωργική παραγωγή, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι σημαντική γεωργική παραγωγή μπορεί να επιτευχθεί κάτω και μεταξύ των δέντρων.

Ωστόσο, ο Lawson εξήγησε ότι, σύμφωνα με ένα έγγραφο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη νέα ΚΑΠ, τα κράτη μέλη θα έχουν πλήρη ευελιξία να πραγματοποιούν πλήρεις άμεσες πληρωμές σε τομείς που περιέχουν αγροδασική, αλλά ότι αυτή η ευελιξία δεν έχει επικοινωνήσει με τους αγρότες.

«Στο μέλλον, σύμφωνα με την πρόταση, τα κράτη μέλη θα έχουν το περιθώριο για να διασφαλίσουν ότι η γεωργική έκταση της αγροδασοκομίας είναι πλήρως επιλέξιμη όταν δικαιολογείται βάσει των τοπικών ιδιαιτεροτήτων (π.χ. πυκνότητα / είδος / μέγεθος των δέντρων και πεδο-κλιματολογικές συνθήκες) και προστιθέμενη αξία της παρουσίας δέντρων για τη διασφάλιση της βιώσιμης γεωργικής χρήσης της γης », αναφέρεται στο έγγραφο.

Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές στους αγρότες, σύμφωνα με τον Lawson.

«Αυτή η ευελιξία πρέπει να καταστεί σαφής στους αγρότες και πρέπει να προσφερθεί διαβεβαίωση ότι η φύτευση δέντρων στη γη τους σημαίνει ότι οι αγρότες δεν θα τιμωρηθούν οικονομικά εάν θέλετε να ενθαρρύνετε τους αγρότες να ασχοληθούν με τη γεωργία,» είπε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις