Αρχηγός αγροτών της ΕΕ: Το F2F θα αναθεωρηθεί, εάν αποδειχθεί αρνητικός αντίκτυπος
Το F2F θα αναθεωρηθεί

Η νέα πολιτική τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να επανεξεταστεί εάν μια μελλοντική εκτίμηση επιπτώσεων δείχνει ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους αγρότες, την νεοεκλεγέντα πρόεδρο του COPA, Christiane Lambert

Ένας κτηνοτρόφος με εμπειρία πάνω από 19 χρόνια κάτω από τη ζώνη της, η Lambert υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής της γεωργίας από νεαρή ηλικία.

Εκλέχθηκε το 2017 ως η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της γαλλικής ένωσης αγροτών FNSEA, την περασμένη εβδομάδα (18 Σεπτεμβρίου) ανακηρύχθηκε επίσης πρόεδρος της COPA, η οποία είναι η φωνή των ευρωπαίων αγροτών στη φούσκα των Βρυξελλών.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη μετά την εκλογή της, τόνισε την ανάγκη να ευθυγραμμιστεί η γεωργία με τους περιβαλλοντικούς στόχους, παρέχοντας στήριξη στην κεντρική στρατηγική της ΕΕ για το Farm to Fork (F2F), αλλά προειδοποιώντας για αυτό που περιέγραψε ως «δογματικούς» στόχους που τέθηκαν στη στρατηγική.

Σύμφωνα με αυτήν, είναι απαραίτητο να συνδεθούν αυτά τα στοιχεία με την ικανότητα της αγοράς. «Για παράδειγμα, όταν η στρατηγική διαβάζει το 25% της [συνολικής γεωργικής γης που χρησιμοποιείται για] βιολογική γεωργία: οι ευρωπαίοι πολίτες θα τρώνε πραγματικά το 25% της βιολογικής παραγωγής;» ρώτησε.

Ο Λάμπερτ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την έλλειψη μιας αρχικής μελέτης επιπτώσεων που να συνοδεύει την αποκάλυψη της στρατηγικής.

«Χωρίς εκτίμηση επιπτώσεων, δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση. Και αν προκύψουν αρνητικές πτυχές, πρέπει να αναθεωρηθούν στη στρατηγική », πρόσθεσε.

Μια παρόμοια παρατήρηση έγινε από τον Επίτροπο Γεωργίας Janusz Wojciechowski, ο οποίος άνοιξε τη δυνατότητα αναθεώρησης φιλόδοξων στόχων του F2F σε μεταγενέστερο στάδιο εάν απειλείται η επισιτιστική ασφάλεια.

«Εάν ήταν προφανές ότι η επίτευξη των στόχων που καθορίζονται σε αυτήν τη στρατηγική απειλεί τόσο την ασφάλεια των τροφίμων όσο και την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας, τότε αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να αναθεωρηθούν», είπε ομιλών ενώπιον της Γαλλικής Γερουσίας τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις