Σχεδιασμός ενίσχυσης της ΚΑΠ μόνο σε κατα κύριο επάγγελμα αγρότες
ενίσχυσης της ΚΑΠ μόνο σε κατα κύριο επάγγελμα αγρότες

Κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί προχώρησαν τις συζητήσεις σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020, με σκοπό να μπορέσει το Συμβούλιο να καθορίσει τη γενική του προσέγγιση τον Οκτώβριο του 2020. Συζήτησαν επίσης γεωργικά θέματα που άπτονται του εμπορίου, με ιδιαίτερη έμφαση στις πρόσφατες και προσεχείς διαπραγματεύσεις για συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τρίτες χώρες. Προτάθηκε η αναδιανεµητική ενίσχυση να έχει χαρακτήρα προαιρετικού καθεστώτος, κάτι που έρχεται όµως σε πλήρη αντίθεση µε τις αποφάσεις Κοµισιόν και Ευρωβουλής.

Συγκεκριµένα, στην Ισπανία, ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας αν και έχει λάβει την απόφαση για κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων ζητά πλέον και τη στήριξη της πλειοψηφίας των διοικητικών περιφερειών της χώρας, κάτι που φαίνεται πως θα πετύχει. «Φαίνεται ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν καταστάσεις όπως αυτή που περιγράφεται για την Ισπανία, η οποία διατηρεί σε µεγάλο βαθµό την ιστορική αξία των δικαιωµάτων. ∆ιαφορετικά, πρέπει να περιµένουµε στενό έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, µε βάση τους στόχους που επιδιώκονται µετά το 2020», ανέφερε άρθρο του Ισπανού αξιωµατούχου στις Βρυξέλλες, Χαβιέ Ρουίζ. Επιπλέον, κατέβασε σχέδιο τροποποίησης του Άρθρου 26 «Συµπληρωµατική αναδιανεµητική εισοδηµατική στήριξη», ώστε να τεθεί υποχρεωτικά σε εφαρµογή τουλάχιστον για τους επαγγελµατίες αγρότες, όπως τους ορίζει το κάθε κράτος-µέλος. «Ο πραγµατικός γεωργός, ο επαγγελµατίας θα πρέπει να είναι αυτός ο οποίος θα επωφεληθεί από την αναδιανεµητική ενίσχυση, κάναµε µία πρόταση για το Άρθρο 26 και εδώ θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή της γερµανικής προεδρίας», ανέφερε συγκεκριµένα ο Ισπανός υπουργός, Λουίς Πλάνας.

Η ειδική πληρωµή υπολογίζεται κατά µέσο όρο σε πρώτη φάση στα 450 ευρώ.

Αν γίνει αυτό, φυσικά το ποσό της αναδιανεµητικής περιορίζεται σε ένα µικρό κοµµάτι της ελληνικής γεωργίας και λαµβάνει χαρακτήρα αναπτυξιακό µακριά από τη λογικά «πολλά σε λίγους». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις