Η υπεράκτια στρατηγική ανανεώσιμης ενέργειας της ΕΕ διαμορφώνεται

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μια στρατηγική για την αξιοποίηση των διαφόρων μορφών ενέργειας που μπορούν να παρέχουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων των ανέμων, των κυμάτων και της παλίρροιας.

Η Επιτροπή είχε αρχικά στοχεύσει να δημοσιεύσει τη στρατηγική της στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά αυτό έχει πλέον ανατραπεί μέχρι «αργότερα μέσα στο έτος».

Ωστόσο, ο χάρτης πορείας που συνοδεύει τη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής, η οποία έκλεισε την Πέμπτη (24 Σεπτεμβρίου), αφήνει λίγη αμφιβολία σχετικά με τις προθέσεις της: η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θέλει να αξιοποιήσει «το τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» στη Βόρεια Θάλασσα, στη Βαλτική Θάλασσα , τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο καθώς και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η Γερμανία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να αναπτύξει υπεράκτια αιολική ενέργεια, η οποία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας ανανεώσιμης ενέργειας υπεράκτιας επί του παρόντος. Πέρυσι, το Βερολίνο παρουσίασε σχέδια για να συγκλονίσει τον ακινητοποιημένο τομέα της αιολικής ενέργειας με έναν χάρτη πορείας για την υπεράκτια ανάπτυξη.

Όμως, ενώ η μαζική αύξηση των υπεράκτιων ανέμων στην Ευρώπη είναι κεντρικός στόχος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει επίσης σημαντικό ρόλο για τις «αναδυόμενες τεχνολογίες», συμπεριλαμβανομένων των παλιρροιακών και των κυμάτων.

Αυτή είναι η μουσική στα αυτιά του ενεργειακού τομέα των ωκεανών, ο οποίος διπλασιάζει τις προσπάθειες για να φέρει τις τεχνολογίες τους πιο κοντά στην εμπορική ωριμότητα μεγάλης κλίμακας.

«Για εμάς, αυτή η στρατηγική είναι πραγματικά σημαντική, διότι είναι η ευκαιρία να ωθήσουμε αυτές τις τεχνολογίες από την παιδική ηλικία, αν κοιτάξετε το κύμα, και στην εμπορική ανάπτυξη, αν κοιτάξετε παλιρροιακά», δήλωσε η Rémi Gruet, CEO Ocean Energy Europe, μια βιομηχανία σχέση.

Οι τεχνολογίες κυμάτων αναμένεται να ακολουθήσουν αργότερα, καθώς διάφορα πρωτότυπα δοκιμάζονται και επικυρώνονται σε πραγματικές συνθήκες στη θάλασσα. Αυτά κυμαίνονται από τεχνολογίες που μοιάζουν με σημαντήρες που ακολουθούν την κίνηση των κυμάτων για να τραβήξουν ένα υποβρύχιο σχοινί που παράγει ηλεκτρισμό, έως γιγάντιες πλωτές δομές που χρησιμοποιούν το νερό για να ωθήσουν τον αέρα μέσω ενός στροβίλου.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών θα ήταν επωφελής για το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα στο σύνολό του, εξηγεί ο Francesco la Camera, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), με έδρα το Αμπού Ντάμπι.

«Το κύριο πλεονέκτημά τους έναντι της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος, επειδή δεν υποφέρουν από το ίδιο είδος μεταβλητότητας από τον ηλιακό και τον άνεμο», είπε «Έτσι, θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν τρόπο εξισορρόπησης του δικτύου και να δώσουν ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα, όπως τα υδροηλεκτρικά φράγματα».

Οι παλίρροιες είναι πράγματι πολύ προβλέψιμες επειδή εξαρτώνται από τη σχετική θέση του φεγγαριού, του ήλιου και της γης. Τα κύματα, από την πλευρά τους, δημιουργούνται από τον άνεμο που είναι διαλείπουσα.

Ναι, πράγματι, ο Gruet απαντά, αλλά αυτό δεν τις καθιστά μεταβλητές. «Όταν ο άνεμος αρχίζει να φυσάει, οι ανεμογεννήτριες αρχίζουν να περιστρέφονται αρκετά αμέσως, αλλά οι συσκευές κυμάτων δεν ξεκινούν αμέσως επειδή χρειάζεται λίγο χρόνο για να συσσωρευτούν τα κύματα», εξήγησε.

«Μόλις σταματήσει ο άνεμος, προφανώς οι ανεμογεννήτριες θα σταματήσουν αμέσως, αλλά οι συσκευές κυμάτων δεν θα, επειδή τα κύματα θα έχουν συσσωρεύσει αρκετή ενέργεια για άλλες 2-3 ώρες μετά τη διακοπή του ανέμου», είπε.

Πέρα από το ενεργειακό σύστημα, η ευρωπαϊκή οικονομία θα επωφεληθεί επίσης από την ταχεία εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών παλιρροιακών και κυμάτων, πιστεύει ο Gruet.

«Εάν η στρατηγική περιέχει καλές δράσεις και καλούς στόχους, έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να επαναλάβουμε αυτό που έχει κάνει η Ευρώπη με την ξηρά και την υπεράκτια αιολική ενέργεια - βασικά δημιουργώντας έναν νέο τομέα, που βασίζεται στην Ευρώπη που κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές», είπε .

«Έχουμε ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα στην ενέργεια των ωκεανών και θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε κάτι παρόμοιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσουμε τώρα και δεν περιμένουμε να ξυπνήσει ο ανταγωνισμός», πρόσθεσε ο Gruet.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις