Η αγροτική ένωση της ΕΕ προειδοποιεί για το Brexit χωρίς συμφωνία

Καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να υποχωρούν, ο Κόπα προειδοποιεί ότι η μη συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικά χτυπήματα στους τομείς της Ευρώπης και της γεωργίας της Βρετανίας.

Η προοπτική αποτυχίας των διαπραγματευτών να καταλήξουν σε συμφωνία για μελλοντικές εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΒ θα οδηγήσει σε καταστροφικό διπλό θύμα για τους αγρότες, τις επιχειρήσεις γεωργικών ειδών διατροφής και τους εμπόρους που ήδη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την πανδημία COVID-19.

Πριν από τον ένατο γύρο των διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, με σχεδόν εξαντλημένο χρόνο, καλούμε τους διαπραγματευτές να βρουν την απαραίτητη αποφασιστικότητα να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να συμφωνήσουν σε μια μελλοντική εμπορική συμφωνία που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας και βοηθά στην προστασία της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εμπόριο αξίας 58 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019. Η συμφωνία πρέπει να επιδιώκει τη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, καθώς και την προστασία της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων, τα κράτη μέλη και άλλοι ετοιμάζονται να απορροφήσουν το σοκ του Ηνωμένου Βασιλείου που αποχωρεί από την ΕΕ. Αλλά όπου η επιχείρηση χρειάζεται προβλεψιμότητα, το μόνο που έχουμε είναι αβεβαιότητα, χωρίς σαφήνεια ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται οι εξαγωγές από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά άγνωστα που καθιστούν αδύνατη την προετοιμασία. Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι τροφίμων και από τις δύο πλευρές του καναλιού πρέπει να γνωρίζουν το κανονιστικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την υγεία των φυτών, την υγεία των ζώων, τους ελέγχους τροφίμων και ζωοτροφών, καθώς και τυχόν μελλοντικές απαιτήσεις που επηρεάζουν τις εξαγωγές της ΕΕ.

Η αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ αναμένει ότι τα ρυθμιστικά στοιχεία θα μοιραστούν επειγόντως και ελπίζει ότι οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα επιτύχουν ένα αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών εντός του πολύ περιορισμένου χρόνου που απομένει. Λαμβάνοντας υπόψη τις επικείμενες δυσκολίες, ζητάμε επίσης να διατεθεί γρήγορα το αποθεματικό Brexit προσαρμογής ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον τομέα των γεωργικών τροφίμων, ο οποίος είναι ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από τις επιπτώσεις του Brexit.

Το εμπόριο και οι επιχειρήσεις ακμάζουν όπου υπάρχει προβλεψιμότητα και εμπιστοσύνη. Ζητούμε λοιπόν τη συνέχιση και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης και την ταχεία ολοκλήρωση των τρεχουσών εμπορικών διαπραγματεύσεων

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις