Συνεχίζεται αμείωτη η παράνομη pig-tail τοποθέτηση σε χοίρους στην ΕΕ

Παρά το γεγονός ότι η πρακτική ήταν παράνομη πριν από 20 χρόνια, μόνο δύο κράτη μέλη έχουν απαγορεύσει την pig-tail στην ουρά των χοίρων, σύμφωνα με απάντηση της Επιτροπής σε κοινοβουλευτική ερώτηση επί του θέματος.

Η ερώτηση που υποβλήθηκε από τον ευρωβουλευτή Fredrick Federley τον Μάιο στις αρχές του τρέχοντος έτους, ρώτησε ποια κράτη μέλη δεν έχουν υιοθετήσει επαρκή σχέδια δράσης για να διασφαλίσουν επαρκές επίπεδο συμμόρφωσης με την απαγόρευση της ρουτίνας.

Οι χοίροι πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο έξυπνα ζώα, ακολουθώντας χιμπατζήδες, δελφίνια και ελέφαντες.

Η έλλειψη διέγερσης σε συνωστισμένες καταστάσεις οδηγεί σε σημαντικό άγχος και συμπεριφορά δαγκώματος, η οποία τραυματίζει άλλους χοίρους και προκαλεί μόλυνση.

Το pig-tail ασκείται στον τομέα για να προλάβει τα ζητήματα που προκύπτουν όταν τα ζώα δαγκώνουν το ένα το άλλο από το άγχος, την απογοήτευση και την πλήξη.

Όμως, αυτή η πρακτική απαγορεύτηκε με οδηγία του Συμβουλίου που θεσπίζει ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των χοίρων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του pig-tail των χοίρων, και διευκρινίζει ότι οι αγρότες πρέπει αντ 'αυτού να διερευνήσουν επιλογές για να αποτρέψουν το δάγκωμα της ουράς βελτιώνοντας τις ανεπαρκείς συνθήκες.

Ακολούθησε επίσης σύσταση της Επιτροπής το 2016, η οποία αναγνωρίζει ότι η παροχή αποτελεσματικών υλικών εμπλουτισμού αποτελεί βασικό παράγοντα για την ελαχιστοποίηση του δαγκώματος της ουράς.

Ωστόσο, στην απάντησή της, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι μόνο η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν απαγορεύσει τη συνήθη αγκυροβόληση στην ουρά σε χοίρους, αλλά είπε ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για «να τους υπενθυμίσει την ανάγκη να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ρουτίνας ελλιμενισμού και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ ».

Ανέφερε ότι όλα τα άλλα κράτη μέλη είχαν υποβάλει σχέδια δράσης στην Επιτροπή το 2018 και παρείχαν ενημερώσεις κατά το επόμενο έτος, αλλά τόνισε ότι, με εξαίρεση τη Δανία, «όλα τα σχέδια δράσης που έχουν υποβληθεί έως σήμερα δεν διαθέτουν επαρκή κριτήρια συμμόρφωσης για ένα ή περισσότερα από τα οι έξι παράγοντες κινδύνου που αγκυροβολούν»

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στην EURACTIV ότι η Επιτροπή έχει αναπτύξει διάφορους πόρους για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών στον τομέα της καλής μεταχείρισης των χοίρων και σχεδιάζει περαιτέρω δράσεις για τη μείωση της πρακτικής.

Τόνισαν επίσης ότι στην εμβληματική πολιτική τροφίμων της ΕΕ, τη στρατηγική «Farm to Fork», η Επιτροπή δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει τη νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων για να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της και να διευκολύνει την εφαρμογή της.

«Το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι ένα email υπενθύμισης αρκεί για να σταματήσει αυτός ο άσεμνος χειρισμός ζώων είναι σχεδόν γελοίο», είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα πρέπει να επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που δεν συμμορφώνονται.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για την καλή διαβίωση των χοίρων, αλλά και για την απόδειξη ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την πραγματική εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ», τόνισε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις