Δραματική εξέλιξη από τον Ιανό: Κίνδυνος να εγκαταλειφθούν και τα πεδινά χωριά
Πλημμύρες Φάρσαλα Καρδίτσα Αλμυρός

Οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες από την κακοκαιρία Ιανός ανέδειξαν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλία και η τοπική της οικονομία. Την υπογονιμότητα των εδαφών λόγω της διάβρωσης. Από όπου πέρασαν οι χείμαρροι τα χωράφια διαβρώθηκαν ξεπλύθηκε βίαια το γόνιμο έδαφος και αυτό έχει γίνει σε εκτάσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στην πεδιάδα του Αλμυρού, στα Φάρσαλα και στην Καρδίτσα.

Πολλά χωράφια, εκτάσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων έχουν μετατραπεί σε νταμάρια, αφού έχουν μείνει μόνο πέτρες και κλαδιά, εκεί που ήταν το οργωμένο χώμα και η εικόνα είναι απογοητευτική τώρα που υποχωρούν τα νερά της πλημμύρας σε Φάρσαλα, Αλμυρό και ΠαλαμάΠρόκειται για μία ζημιά η οποία δεν αναπληρώνεται, σημείωσαν το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη» οι καθηγητές Φυσικών καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας και ο ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φάνης Γέμτος, ο οποίος σημείωσε ότι για να δημιουργηθεί ένα εκατοστό γόνιμου εδάφους απαιτούνται 100 χρόνια!

Η Θεσσαλική πεδιάδα κινδυνεύει πλέον έντονα με υπογονιμότητα και ερημοποίηση ανέφερε και ο καθηγητής Γεωγραφίας και Χωροταξίας (πρώην πανεπιστημίου Θεσσαλίας και νυν πανεπιστημίου στην Κύπρο) Δημήτρης Γούσιος ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στ Μεγάλο Ευύδριο όπου το πατρικό έχει υποστεί πολλές ζημιές.

 

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις