Ήρθε η ώρα για την ευθυγράμμιση της ΚAΠ με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ
ΚAΠ με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία ζητείται η πλήρης ευθυγράμμιση της μεταρρυθμισμένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

«Εμείς, οργανώσεις από τα κινήματα για τα τρόφιμα, τη γεωργία, την ανάπτυξη, το κλίμα, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία σε όλη την ΕΕ, γράφουμε για να εκφράσουμε τον έντονο συναγερμό μας για την τρέχουσα αποτυχία της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) να αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η νέα ΚΑΠ πρέπει να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο μετασχηματισμού πολιτικής για να ξεκινήσει η επείγουσα αναγκαία μετάβαση προς βιώσιμα και κοινωνικά δίκαια συστήματα τροφίμων. Σας προτείνουμε λοιπόν να ενεργήσετε τώρα για να ευθυγραμμίσετε πλήρως την ΚΑΠ με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας για την πρόληψη καταστροφικών κλιματικών αλλαγών και κατάρρευσης της βιοποικιλότητας. Οι ίδιοι οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρήκαν συντριπτικά στοιχεία ότι «απαιτείται ριζική αλλαγή [σε ολόκληρο το σύστημα] σε ολόκληρο το σύστημα, με το« επιχειρησιακό ως συνήθως »να μην αποτελεί πλέον βιώσιμη επιλογή. Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, στην Ευρώπη και παγκοσμίως, είναι βασικοί παράγοντες σε αυτήν την απαραίτητη μετάβαση και η ΚΑΠ πρέπει να τους παρέχει τη σωστή πολιτική και οικονομική υποστήριξη για αλλαγή και προσαρμογή.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (EGD) ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019 και στις πρωτοφανείς εκκλήσεις για κλιματικές και περιβαλλοντικές δράσεις που προέρχονται από όλες τις γωνιές της κοινωνίας, ιδίως από τη νεολαία. Είναι η ευρωπαϊκή μετάφραση των διεθνών δεσμεύσεων για το κλίμα και τη βιωσιμότητα - από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού έως τη Σύμβαση για τη βιολογική ποικιλότητα και τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης - και ένα σχέδιο για την ηγεσία της Ευρώπης σε αυτά τα θέματα. Η «Στρατηγική Farm to Fork για ένα δίκαιο, υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων» (Στρατηγική F2F) και η «Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030» (Στρατηγική BD) είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της Πράσινης Συμφωνίας και χαιρετίστηκαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις (F2F, BD). Μια ισχυρή δημοκρατική εντολή υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις στρατηγικές «Farm to Fork and Biodiversity» και περιμένουμε από εσάς να τις μετατρέψετε σε δράση.

Η πανδημία Covid-19 έφερε εντυπωσιακά στο παρελθόν υποτιμημένες ενδείξεις ότι η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που προκλήθηκε από τη γεωργική επέκταση και εντατικοποίηση (ειδικά της κτηνοτροφίας) - παγκόσμιες επιπτώσεις των μη βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων - αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέες ζωονοσολογικές ασθένειες. Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως, η κακή διατροφή παραμένει η κύρια αιτία κακής υγείας και πρόωρου θανάτου και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη εκατομμύρια.

Τώρα είναι η ώρα για την Ευρώπη να δράσει και να αναλάβει την ευθύνη της να οδηγήσει το δρόμο από αυτή την ευθραυστότητα σε μια νέα ζωτικότητα. Η ΚΑΠ είναι ουσιαστικό μέρος αυτής της εξίσωσης. Μια αγροτική πολιτική εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση των σοβαρότερων προκλήσεων του μέλλοντός μας πρέπει να ενισχύσει νέες συνέργειες μεταξύ αγροτών, ανθρώπων και φύσης. Η ΚΑΠ πρέπει να υποστηρίζει μοντέλα παραγωγής τροφίμων και πρότυπα κατανάλωσης που μειώνουν

Η χρήση των φυσικών πόρων από την Ευρώπη σε δίκαια και βιώσιμα επίπεδα. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι απαιτείται μια μετατόπιση παραδείγματος στην αγροοικολογία για την οικοδόμηση περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων. θέση που συμμερίζεται ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η Διεθνής Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων και η Γραμματεία της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα. Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι πολλές και περίπλοκες - από τις κλιματικές και βιοποικιλικές κρίσεις, από την εγκατάλειψη της υπαίθρου, τον αυξανόμενο σκεπτικισμό του ευρώ και την επικείμενη οικονομική κρίση - που απαιτούν ισχυρή πολιτική ηγεσίας και οραματισμού. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μπορεί να προσφέρει αυτήν την ηγεσία και το όραμα, αλλά μόνο εάν κινητοποιηθούν βασικά μέσα και πόροι πολιτικής και όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης συνεργάζονται για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις της.

Συγκεκριμένα, ως ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σας παροτρύνουμε να τροποποιήσετε την πρόταση μεταρρύθμισης της ΚΑΠ του 2018 για να ευθυγραμμιστείτε με τις στρατηγικές Farm to Fork και Biodiversity σύμφωνα με τις ακόλουθες τρεις πρωταρχικές προτεραιότητες:

1. Δώστε στην ΚΑΠ σαφή κατεύθυνση και ισχυρή διακυβέρνηση
2. Βεβαιωθείτε ότι η ΚΑΠ δεν υποστηρίζει ή δεν παρέχει κίνητρα για επιβλαβείς πρακτικές ή πρακτικές που δεν είναι συμβατές με την Πράσινη Συμφωνία
3. Να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες και τους αγροτικούς παράγοντες να είναι οι οδηγοί θετικών αλλαγών

Ενσωματώστε τους σχετικούς στόχους της Πράσινης Συμφωνίας στην ΚΑΠ και συνδέστε σαφώς τις επιδοτήσεις με την πρόοδο στους στόχους των Στρατηγικών Farm to Fork και Βιοποικιλότητας.

Εξασφαλίστε ότι η ΚΑΠ είναι συνεπής με τις ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υγείας (σύμφωνα με την προσέγγιση για την υγεία), του κλίματος, της διεθνούς ανάπτυξης, της απλής μετάβασης, της κυκλικής οικονομίας και της μηδενικής ρύπανσης.

Ενεργοποιήστε μια κίνηση προς μια «ευαίσθητη στη διατροφή» γεωργική πολιτική που υποστηρίζει τη δημιουργία υγειονομικών και βιώσιμων περιβάλλοντων τροφίμων στην Ευρώπη.

Ενημερώστε το πλαίσιο απόδοσης της ΚΑΠ για να αντικατοπτρίσετε τις προτεραιότητες της στρατηγικής Farm to Fork, π.χ. προσθέτοντας ένα δείκτη αποτελέσματος και αντίκτυπου στη διατροφή.

Βελτίωση των κανόνων για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή του κοινού στην προετοιμασία στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ σύμφωνα με τη Σύμβαση του Ώρχους.

Σε αυτές τις ασυνήθιστες εποχές πολλαπλών κρίσεων, η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει έναν δρόμο προς τα εμπρός που να αντιμετωπίζει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες με ένα μακροπρόθεσμο όραμα. Ελπίζουμε λοιπόν πάρα πολύ ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες και τις προτάσεις μας και θα ενεργήσετε για να προσφέρετε ένα πιο πράσινο, πιο δίκαιο και υγιές μέλλον για τον γεωργικό μας τομέα.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις